Brennevinsforbud er forbud mot salg og servering av brennevin. Et slikt midlertid forbud ble innført i Norge i august 1914, ved utbruddet av første verdenskrig. Det gjaldt også forbud mot å brygge øl og lage brennevin av korn og poteter. Det ble holdt en rådgivende folkeavstemning om forbudet i 1919 før et endelig brennevinsforbud ble innført av Stortinget i 1921. Det ble opphevet i 1927, etter nok en folkeavstemning året før.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Brennevinsforbodet
forbudstiden, forbudstida, forbodstida
Forbudet var opprinnelig begrunnet i forsyningssituasjonen, men avholdspolitiske synspunkter kom stadig sterkere inn i bildet etter hvert som restriksjonene i de første krigsårene ble lettet.
Kommentarer (2)
skrev Anders Christensen
Dere skriver at brennevinsforbudet ble midlertidig innført i aug 1914 ved utbruddet av første verdenskrig. Jeg trodde det først startet som et midlertidig forbud mot brennevin i desember 1916 - som tok vekk juledrammen - og at det senere ble forlenget og så stemt over. Tross alt var det jo ingen krisestemning i 1914 - for det skulle jo bare bli en kort og begrenset krig som skulle være over før jul osv osv.
Var det virkelig også et tidligere midlertidig forbud helt i starten av krigen?
svarte Ida Scott
Hei! Takk for innspill. Det stemmer at midlertidig forbud ble innført i 1914 (opphevet etter kort tid, du kan lese om det f.eks. her: https://www.nb.no/items/3ec0d8d07960136328325dc9bac7a565?page=77), men det ble også innført i 1916, så artikkelen kan nok bli klarere. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.