Skålatårnet
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Skåla
Skåla med omgivelser

Skålatårnet er en selvbetjent DNT-hytte i Breheimen, oppført i 1891. Hytta drives av Bergen og Hordaland Turlag (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Stryn, Vestland fylke; nesten på toppen av Skåla, 1843 meter over havet.

Faktaboks

Også kjent som
Kloumannstårnet

Det imponerende Skålatårnet er et meget spesielt byggverk. Det er rundt, har 1,25 meter tykke steinmurer, og med sine to etasjer minner det om et gammelt vakttårn. Siden 1991 har Skålatårnet ligget i Jostedalsbreen nasjonalpark, og i 2014 ble den kåret til landets mest originale turisthytte i en kåring arrangert av DNT. Turen fra Lodalen og opp tar omtrent fem timer, og turen ned tar tre timer. Siden 2002 har motbakkeløpet Skåla opp blitt arrangert, og vinnerne der klarer turen til topps på en drøy time.

Navnet

Skålatårnet har fått navn etter fjellet Stryneskåla, også kalt bare Skåla. Det er 1848 meter høyt, og Skålatårnet ligger meget luftig til på vesteggen.

Skålabu

Skålatårnet er et meget populært turmål. I 2016 fikk Skålatårnet derfor selskap av nabohytta Skålabu like nedenfor tårnet. Den er bygget hovedsakelig i tre og har en spesiell trekantet form. Ifølge arkitekt Eilif Bjørge skal bygningsformen gi assosiasjoner om en rovfugl som er i ferd med å lette. Skålatårnet og Skålabu har totalt vel 40 sengeplasser. Den gamle hytta brukes nå som sikringsbu.

Historikk

Det var distriktslegen i Innvik, Hans Henrik Gerhard Kloumann, som fikk ideen til dette høytliggende byggverket. Han hadde utsikt til Strynekåpa og mente visstnok at toppen måtte være et ypperlig sted for tuberkulosesyke å komme til hektene igjen. Under hans ledelse stablet bygdefolket opp det solide steintårnet. Det sto klart i 1891, og bygdefolket må ha gjort godt arbeid. Bortsett fra at tretaket har blåst av én gang står Skålatårnet fremdeles like godt på den værharde fjelltoppen.

Doktor Kloumann døde samme høst som tårnet var klart, og ideen om sanatorium ble det ikke noe av. Fru Kloumann forærte tårnet til oppsitterne i Loen i 1896, og de overlot det til Bergens Turistforening (nå Bergen og Hordaland Turlag) i 1897. Kloumanns etterfølger, doktor Brodtkorb, engasjerte seg også i prosjektet. Han ønsket å gjøre adkomsten til Skålatårnet enklere, og sammen med veidirektør H. H. Krag samlet han inn penger for å anlegge en sti til toppen. I lange strekninger er stien bygd som en trapp, og den er et imponerende byggverk. Også her var det bygdefolket som tok de tyngste takene, og arbeidet tok flere år. Det meste ble utført i 1905 og 1906, men arbeidet fortsatte helt til 1914. Bergens Turistforening hadde også innsamling, og DNT ga penger til utstyr i tårnet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger. Cappelen.

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Sitat frå leksikonet Allkunne: Tårnet vart bygt for turistovernatting. I bøker og skrifter som har kome i dei seinare åra har det vore hevda at Kloumann også hadde ein tanke om at det skulle vere ein stad der tuberkuløse kunne søkje opp for å kunne puste i helsesam høgfjellsluft. Men denne teorien blir avvist i ein artikkel av Ove Eide i "Årsskrift for Stryn historielag" i 2012.

svarte Svein Askheim

Takk, da har jeg slettet påstanden om behandling av tuberkulose. mvh Svein

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg