Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning var en svensk, liberal dagsavis som ble utgitt i årene 1832–1973 i Göteborg. Avisen ble grunnlagt som fagblad for handels- og skipsfartsmeldinger, men engasjerte seg etter hvert sterkt i politiske spørsmål. I 1852 ble den liberale politikeren Sven A. Hedlund sjefredaktør, og avisen ble et av Sveriges ledende politiske organer.

Forfatteren Viktor Rydberg var ansatt i avisen fra 1855 til midten av 1870-årene, og flere av hans romaner ble publisert som føljetonger i avisen.

Under Torgny K. Segerstedts redaktørtid (1917–1945) ble avisen en bannerfører i kampen for liberale og demokratiske ideer og en av Nordens aller mest ansette aviser. Særlig etter den nazistiske maktovertakelsen i Tyskland i 1933 sto Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning frem som en kompromissløs motstander av all unnfallenhet overfor Hitler i svensk utenrikspolitikk. Tross press og represalier, blant annet åtte beslagleggelser i 1940–1942, nektet Segerstedt å dempe kritikken mot nazismen. I Norge og Danmark, hvor avisen ble smuglet inn regelmessig, ga den en vesentlig impuls til motstanden mot okkupasjonsmakten.

Avisen brakte under andre verdenskrig politiske karikaturtegninger av den norske tegneren Ragnvald Blix, som her signerte sine tegninger med psevdonymet Stig Höök.

Etter krigen ble avisens liberale og britiskvennlige tradisjoner ført videre. Redaksjonelt holdt avisen alltid et høyt, nærmest eksklusivt nivå, med en fremragende utenriksjournalistikk og en fast, daglig kulturside som inntok en særstilling i nordisk presse.

Avisen gikk inn i september 1973, men gjenoppsto som ukeavis i årene 1975–1984. Før den endelige nedleggelsen i 1985 utkom avisen igjen en kort tid som dagsavis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg