Arbeidspsykologi er en disiplin innenfor psykologien som undersøker psykologiske faktorers betydning for arbeidsrelaterte problemstillinger.

Et sentralt tema i arbeidspsykologi er hvordan organisasjoner, gjennom rekruttering og seleksjon, kan ansette de rette medarbeiderne, og hvordan man gjennom ledelse og oppfølging av arbeidstakere kan fremme mestring, arbeidsglede og motivasjon. Forskere og praktikere innenfor feltet er opptatt av hva som bidrar til et velfungerende arbeidsmiljø med gode forhold for medvirkning, samarbeid og kompetanseutvikling. Videre er man opptatt av hvordan stress, belastninger og konflikter på arbeidsplassen bør håndteres, og hvordan mennesker fungerer i samspill med teknologi og fysiske omgivelser.

Arbeidspsykologi handler også om sammenhenger mellom individuelle forskjeller og atferd i arbeidslivet, for eksempel hvordan personlighet påvirker yrkesvalg. Relevante arbeidsfelt er også karriereveiledning og rådgivning i forbindelse med omstillinger som følge av overtallighet, sykdom eller skade.

Fagfeltet er i praksis nært forbundet med, og ikke klart avgrenset fra, organisasjonspsykologi, og omtales ofte under betegnelsen arbeids- og organisasjonspsykologi.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brochs-Haukedal, W. (2017). Arbeidspsykologi og ledelse. Bergen: Fagbokforlaget.
  • Skorstad, E. (2015). Rett person på rett plass (2. utg.). Oslo: Gyldendal.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg