Marzieh Vahid-Dastjerdi

Tidligere minister og parlamentsmedlem i Iran, Marzieh Vahid-Dastjerdi, i chador

Marzieh Vahid-Dastjerdi
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
chador

Iranske kvinner, kledt i chador, avgir stemme ved parlamentsvalget i 2004.

Av /NTB ※.

Chador er en tradisjonell, heldekkende kvinnedrakt i Iran og persiskpåvirkede kulturområder i Midtøsten. Drakten består av et halvmåneformet stykke stoff som svøpes rundt hode og kropp. Chador blir brukt over andre klær og dekker alt unntatt ansikt, hender og føtter. Omfang og lengde tilpasses den enkelte.

Faktaboks

Uttale
tʃˈador
Etymologi
persisk ‘telt’

Chadoren har ingen bånd, knapper eller hekter som holder den på plass, og når den bæres på tradisjonelt vis, er hele ansiktsovalen synlig (i likhet med hijab, men til forskjell fra både fra burka og nikab).

Hodeplagg
Ulike hodeplagg:
  • hijab, det vanligste muslimske hodeplagget
  • chador, en heldekkende drakt som er vanligst i Iran
  • nikab, med en smal åpning for øynene
  • burka, heldekkende drakt av afghansk opprinnelse, der også øynene er tildekket
Hodeplagg
Av .

Bruk

Etter den islamske revolusjonen i 1979,ble chadoren den ene av to tillatte kvinnedrakter i Iran. Den andre er den transnasjonalt utbredte «islamske drakten», altså en lang, løstsittende kjole og hodetørkle som dekker håret (hijab). I Iran gjelder påbudet om hijab for alle kvinner, uansett religiøs tilhørighet.

Sort chador brukes vanligvis utendørs, og den lyse, mønstrede chadoren brukes ofte innendørs. Det er også vanlig med en lys «bønne-chador», som bæres under bønn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg