Fremstilling av Føniks fra 1200-tallet
/Aberdeen-bestiariene.

Føniks er en hellig fugl kjent fra greske myter. Den ligner på en ørn i størrelse og utseende og har røde og gylne fjær. Den er en hannfugl og lever veldig lenge. Når den dør, går den opp i flammer. Etterpå gjenoppstår en ny fugl av asken. I kristendommen ble Føniks et viktig symbol på Jesu oppstandelse.

Faktaboks

Uttale
fˈøniks
Også kjent som

Fugl Føniks

også skrevet Fønix, Phoenix

Den greske dikteren Hesiod viser til føniksfuglen som bare svært langtlevende, mens ifølge historieskriveren Herodot kommer fuglen hvert fem hundrede år fra Arabia til solgudens tempel Heliopolis i Egypt for å begrave sin far i et egg den lager av myrra. Herodots beretning kan også ha vært inspirert av forestillinger om den egyptiske fugleguden Bennu, men det er ingen kilder som forteller at denne fugleguden dør.

Forestillingen om at føniksfuglen dør, samtidig som en ny fugl fødes av farens kropp, kom senere i klassisk tid. I versjonen som ble enerådende i kristen tid, skjer dette gjennom at den opprinnelige fuglefaren brenner seg selv til døde og en orm oppstår som blir til den nye fuglen. Ifølge den romerske historikeren Tacitus ble føniksfuglen observert i Heliopolis i år 36 evt. når den skulle begrave sin far.

I kristendom

Føniksfuglen er utbredt i kirkekunsten som et symbol på Jesu oppstandelse, noe som også ble vist til i middelalderens bestiarier. Føniksfuglen er også et motiv brukt i europeisk heraldikk og var blant annet symbol på den første greske republikken frem til 1832 og på den greske republikken under juntaen i 1973–1974.

Andre mytiske fugler i Asia

Den kinesiske fenghuang, den japanske hōō og den koreanske bonghwang kalles ofte føniksfugl på europeiske språk, men disse mytiske asiatiske fuglene har få fellestrekk og tilsynelatende ingen idéhistorisk forbindelse med den europeiske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg