Steintavle med kileskrift fra Enlils tempel i Ekur (1500–1400tallet fvt.)
Steintavle med kileskrift fra Enlils tempel i Ekur (1500–1400tallet fvt.)
Steintavle med kileskrift fra Enlils tempel i Ekur (1500–1400tallet fvt.)
Av /Metropolitan Museum of Art.
Lisens: CC BY 2.0

Enlil var en av de viktigste sumeriske gudene. Ninlil, luftens gudinne, var hans hustru. Familieforholdene er uklare når det gjelder mesopotamisk religion, men ifølge flere myter var han sønn av himmelguden An (Anu) og far eller bestefar til måneguden Sin (Nanna), og til gudene Adad, Nergal og Ninurta, samt gudinnen Inanna.

Faktaboks

Også kjent som

akkadisk Ellil

En lang rekke sumeriske og babylonske liturgiske hymner og bønner er viet Enlil. Her beskrives han som hersker over himmel og jord og den som kan bestemme verdens og menneskenes skjebne. Enlil var også vindens, fruktbarhetens og landbrukets gud. Foruten hovedtempelet i Nippur, helt i det nordlige Sumer, hadde han templer i Assur og Babylon. I bilder fremstilles han ofte med hornkrone, stående på en kiste.

Enlil nevnes som hovedgud allerede i de eldste tekstene og spilte en sentral rolle gjennom hele det 2000-tallet fvt. og første halvpart av 1000-tallet fvt. I de store eposene som omhandler syndfloden, Atrahasis og Gilgamesh, fremstår Enlil som destruktiv, men ellers er han klok og vennlig.

Navnet hans, eller et av de mange tilnavnene hans (konge, skaper, fjell, vind, far, storm, villokse), eller navnet på et av hans templer, finnes som komponent i personnavn gjennom 3000 år av Mesopotamias historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg