Glassfagarbeider er en faglært yrkesutøver som arbeider med tilskjæring og innsetting av glass og glassprodukter og industriell fremstilling av glassprodukter til ulike formål. Tidligere ble ofte svennene kalt glassmester.

Utdanning

I utdanningen skilles det nå mellom glassfag, blyglassmester og glass-sliper. Til glassfaget hører arbeid som montering av glass i dører og fasader, produksjon av isolerglass, herding og laminering. Innramming av bilder er også en del av faget.Opplæringen for å bli glassfagarbeider skjer normalt ved ett år i videregående skole og tre år i lære i bedrift. Det er lagt inn betydelig teoriopplæring i løpet av læretiden.

  • Første året: vg1 Bygg- og anleggsteknikk.
  • Deretter jobber man som lærling i tre år i en bedrift.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve.

Med minst fem års allsidig praksis og en teoriprøve i faget er det også mulig å gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

Historie

I den gamle laugstiden ble glassmesterne også kalt glassmakere og glarmestere. Som håndverksfag opptrer glassmesterfaget i norske byer omkring 1550, da man begynte å bruke vinduer i privathus. De tidligere glassmestere var for en stor del også glassmalere, og da glassmaleri ble mindre alminnelig på 1700-tallet, gikk faget tilbake. Med den omfattende bruk av glass som byggemateriale er faget nå av stor betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg