Konditori
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Konditor er en håndverker som lager kaker, konfekt og andre søtsaker. Mange produserer også brød og rundstykker.

Faktaboks

Uttale
kondˈitor
Etymologi
fra latin ‘sylte, krydre’

Utdanning

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.

  • Første året: vg1 Restaurant- og matfag.
  • Andre året: vg2 Baker og konditor.
  • deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve.

Med minst fem års relevant praksis i faget og en teoriprøve i faget er det mulig å få gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

Videreutdanning

Etter bestått svenneprøve kan man ta mesterbrevopplæring og gå opp til mesterprøve i konditorfaget som leder til tittelen konditormester. Mesterbrevopplæringen består av kurs som avsluttes med eksamen i fagene ledelse, økonomi, markedsføring og yrkesteori.

Historie

Den gamle betegnelsen i Norge var sukkerbaker, enkelte kalte seg også kukkenbakere (etter ty. Kuchenbäcker), men betegnelsen konditor opptrer allerede i begynnelsen av 1700-tallet. Konditoren har fra gammel tid som regel drevet bevertning (konditori) i tilknytning til kakebakeriet. En del av fagets virksomhet er nå industrialisert. I arbeider av sjokolade, marsipan, sukker og også bakverk kan konditoren ofte opptre som kunsthåndverker. Se også baker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg