Gnocchi
Gnocchi - pasta
Kylling med salvie

Salvie er godt til kylling.

Av .
Salvie som blomstrer

Salvieblomster i full blomst i en park i det vestlige Japan.

Av /Scanpix.

Salvie er en art av flerårige urter i salvieslekta. Salvie kalles også tesalvie eller kryddersalvie, og er en krydderplante og legeplante som har vært kjent og brukt helt siden oldtiden. Den har hvithårete blad. Unge blad brukes friske eller tørkede som krydder. Salvie har en kraftig og litt bitter smak. Den brukes til flere slags retter, blant annet farseretter og kjøttretter, stuffing av fugl, og også til urtete.

Faktaboks

Uttale
salvˈie
Etymologi
av latin salvus, ‘sunn’, og officina, 'utsalg'
Vitenskapelig navn
Salvia officinalis
Beskrevet av
Carl von Linné

Bruk

Salvie brukes først og fremst til fet mat som pølser, farse, svinekjøtt, gås, ål og ost, men krydderet egner seg også i retter med kalv, lam, kylling og i pastasaus. Kalkunstuffing er ofte smaksatt med salvie. Friske blader kan tilsettes i syltetøy og gelé, eller i fruktsalat og annen salat. De kan også frityrstekes og nytes som snacks. Salvie har en kraftig smak og bør brukes med forsiktighet.

Tørkede blader kan benyttes til te, derav navnet tesalvie, og i ølbrygging som erstatning for humle.

Olje fra salvie brukes i aromaterapi og parfymeindustrien.

Historie

Salvie er en gammel kulturplante og en av de eldste legeurter vi kjenner til. Når den kom til Norge er usikkert, men den var kjent på 1600-tallet. Det framgår av regnskapene fra Akershus festning i Oslo. Gartneren Julius Timme, også kalt «urtegårdsmann», som ble ansatt i 1663, lagde en omfattende bestillingsliste på frø, over 40 sorter. Blant de mange urtefrøene finnes salvie. Også i en planteliste fra Åker gård i Hedmark fra 1777 blir salvie omtalt.

Navnet salvie kommer fra det latinske salvus, som betyr helsebringende eller frelse. Salvien har sin opprinnelse rundt Middelhavet, men har blitt spredt over store deler av Europa, først av romerne og siden av munker. Uttrekk og olje fra bladene har blitt brukt mot en rekke lidelser som for eksempel forkjølelse, diaré, astma, hudproblemer og depresjon. Man skal imidlertid være oppmerksom på at salvie inneholder mye thujol, som er skadelig i store mengder og kan framkalle kramper, som hos gravide kan resultere i abort.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

salvie
Salvia officinalis
Artsdatabanken-ID
102356

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg