Sjasmin. Den gule arten Jasminum nudiflorum blomstrer om vinteren på bar kvist.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sjasmin er en planteslekt i oljetrefamilien med cirka 450 arter busker eller slyngende vedplanter. De fleste vokser i tropiske og subtropiske strøk.

Faktaboks

Uttale
sjasmˈin
Beskrevet av
Carl von Linné

Mange arter dyrkes i varme land for de vakre, hvite eller gule blomstenes og for duftens skyld, for eksempel storsjasmin (latinsk navn: Jasminum grandiflorum), som vokser i Himalaya og som i Frankrike dyrkes i stor målestokk til parfymeindustrien.

Noen arter kan også dyrkes i Norge i hager i kyststrøk fra Oslofjorden til Mørekysten, som vintersjasmin (latinsk navn: Jasminum nudiflorum), med gule blomster på bar kvist om vinteren, og duftsjasmin (latinsk navn: Jasminum officinale) med hvite og Jasminum beesianum med røde blomster. De sistnevnte blomstrer om sommeren.

Noen arter blir også brukt som stueplanter. Vanligst er Jasminum odoratissimum fra Kanariøyene og Madeira, med gule, velluktende blomster.

Ofte blandes navnene sjasmin og skjærsmin.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sjasmin
Jasminum
Artsdatabanken-ID
153551
GBIF-ID
3172260

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg