Frostmålere (foto, stor frostmåler)

Frostmålere. Stor frostmåler, Erannis defoliaria. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Frostmålere er arter av sommerfugler i familien målere. De omfatter noen av våre viktigste skadedyrfrukttrær, bærbusker og mange løvtrær. Det opptrer 5 arter på frukttrær: liten frostmåler, stor frostmåler, gul frostmåler, lodden frostmåler og gråpudret frostmåler.

Beskrivelse

Hannene har 25–40 mm vingespenn, mens hunnene er vingeløse eller bare har forkrøplede vingestumper.

Levevis

Liten frostmåler, stor frostmåler og gul frostmåler legger eggene på senhøstes, gjerne når det er nattefrost. Lodden frostmåler og gråpudret frostmåler legger eggene i mars til april. Hunnene befruktes underveis når de kryper opp i trærne for å legge egg.

Larvene er 15–40 mm lange. De er grønne eller brune med lysere eller mørkere lengdestriper. De har 3 par brystføtter, men i likhet med alle målere har de bare 2 par vorteføtter på bakkroppen. Det vanlige antallet vorteføtter hos sommerfugllarver er 5 par. Siden målerlarver kun har to betyr det at de skyter opp fremre del av bakkroppen i en bue når de kryper (de «måler» avstanden).

Utbredelse

Frostmålere er utbredt i lavlandet i sørlige Norge, men spesielt vanligved kysten på Vestlandet, Den finnes helt opp til grensen av Nordland.

Skadedyr

Både larver og voksne individer opptrer som skadedyr. Unge larver gnager i knopper og blomster, de eldre angriper bladverket, som blir gjennomhullet og frynset, og på karten gnages skålformede groper. Angrepet er stort sett over i slutten av juni.

I herjingsperioder, som gjerne varer i 3–4 år og kommer igjen med 10–13 års mellomrom, kan særlig liten frostmåler gjøre meget sterk skade på eple og kirsebær. Skaden kan bli spesielt stor på Vestlandet, hvor angrepet gjerne bygger seg opp i villskogen og etter hvert sprer seg til frukthagene, bl.a. ved vindspredning av larvene. Planteforsk, Plantevernet har utarbeidet prognosemetoder for angrep av frostmålere, slik at disse kan varsles på forhånd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg