Hurdalskroa
Veikroer etablerte seg langs hovedvegnettet i takt med massebilismens framvekst på 1960- og 70-tallet, ofte samlokalisert med bensinstasjon.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC PDM

Kro er en liten restaurant eller et vertshus. Før ble ordet kro særlig brukt om et lite, landlig eller gammeldags vertshus, nå brukes det også om mindre restauranter.

Faktaboks

Etymologi

av nedertysk kroch

Den vanligste bruken er i sammensetningen veikro, som er spisesteder der kundene først og fremst er reisende som stanser for et måltid underveis. Veikroen kan være en kafeteria, en pub eller en restaurant. I takt med bedre økonomi, matbevissthet og økt vekt på lokal matkultur har Norge fått tilskudd av veikroer med betydelig høyere nivå enn det som var vanlig tidligere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg