Saiga tatarica
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Saiga er en partået klovdyrart i oksefamilien. Pelsen er sandfarget, tett og langhåret. Hornene, som i regelen bare finnes hos hannene, er lyreformet med ringer. Saigaen har svært karakteristisk nese og neserygg, og mulen er meget bevegelig. Kroppslengden er 100–140 centimeter, halen måler cirka 10 centimeter, skulderhøyden er 80 centimeter, vekten er opptil 50 kilo. Hannene er størst.

Faktaboks

Uttale
sˈaiga
Også kjent som

steppeantilope

Saiga tatarica

Saigaen er en flokklevende antilopeart som forekommer på tørre stepper i kjølige strøk. Den fantes tidligere fra Ukraina til Mongolia. Jakt medførte at arten var nær utryddelse på begynnelsen av 1900-tallet, men bestanden tok seg kraftig opp i store deler av området gjennom 1900-tallet. Etter sammenbruddet i det tidligere Sovjetunionen i 1991 har den ulovlige jakten økt kraftig, og arten er i dag igjen utrydningstruet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg