Ely-katedralen
Ely-katedralen er et eksempel på normannisk stil.

Normannisk stil er den romanske perioden i byggekunsten i Normandie og England i tiden fra 1070 til omkring 1200. Stilen ble utviklet av normannerne i kirkebygg i Nord-Frankrike, og kjennetegnes ved rytmisk og konstruktiv oppdeling av veggflatene, åpne takkonstruksjoner, to vesttårn, sylindriske søyler og runde buer. De dekorative detaljene er av geometrisk karakter, for eksempel siksakbånd og pyramidesnitt. Etter Vilhelms erobring av England i 1066 spredte stilen seg i England, der kirkebyggene i normannisk stil utmerker seg blant annet ved sin lengde.

Faktaboks

Uttale
normˈannisk stil
Også kjent som
normannerstil engelsk Norman architecture

Hovedverker i normannisk stil er blant annet kirkene Abbaye-aux-Dames og Abbaye-aux-Hommes i Caen (begge fra omkring 1060), katedralen i Ely (slutten av 1100-tallet) og Glastonbury Abbey i Somerset (1186). Stilen ble i England avløst av early English mot slutten av 1100-tallet, i Frankrike av gotikken allerede i midten av århundret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg