Pergola
Moderne pergola
Pergola
Av /Shutterstock.
Syditaliensk pergola
Pergola. Tegning av Johan Gørbitz, 1830-tallet.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

Pergola er et byggverk av stolper eller søyler overbygd med stokker eller bjelker lagt med åpne mellomrom, som regel beregnet på å bli overgrodd av slyngplanter. Det kan tjene som lysthus eller omramming av en hagegang.

Faktaboks

Uttale
pˈergola
Etymologi
fra latin: pergula, egentlig ‘løvhytte’

En pergola er ofte anlagt langs eller i tilknytning til bygning, for eksempel rundt et beplantet atrium i atriumhus. Begrepet kan også brukes om veranda omgitt av søyler som bærer sperrer som feste for løvverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Therese Sefton

Defineres Pergola som en markise eller som et byggverk?

svarte Håvard Hagen

Hei Therese,Med byggverk menes vanligvis en bygningsmessig konstruksjon oppført av mennesker og fundamentert på fast grunn. En pergola kan dermed defineres som et byggverk, eller eventuelt som en del av et større byggverk.I vanlig bruk betegner ordet markise en nedfellbar solskjerm, som oftest av impregnert duk, montert utvendig over dører og vinduer. Begrepet har i utgangspunktet liten sammenheng med pergola, men kombinasjoner av de to kan nok forekomme.Mvh Håvard Hagen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg