Stabbur på Evju bygdetun i Midt-Telemark
Stabburet på Evju bygdetun i Midt-Telemark er et vengebur fra 1700-tallet. Det sto på garden Stenningen på Holtsås før det ble flyttet til Evju på 1980-tallet. Vengebur er en spesiell type bur i Midt- og Øst-Telemark. Det har svalgang på to sider, og ble brukt til å tørke korn, lin og annet i.
Stabbur på Evju bygdetun i Midt-Telemark
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stabbur på Gamle Hvam museum, Nes i Akershus.

.
Lisens: fri

Stabbur var fra gammel tid et forrådshus på den norske bondegården. De eldste stabburene var gjerne oppført i én etasje, senere ble det vanlig med to og i noen tilfeller, tre etasjer. Mot tunet er det vanligvis en svalgang. Oppgang til andre etasje er inne i bygningen.

Faktaboks

Uttale

sta`b:ur

Etymologi

trolig opprinnelig stavbur, et hus bygd i stavkonstruksjon

Også kjent som

bur

Stabburet står på stabber (en kortere avskåret del av en tjukk trestamme) eller på stein, som på toppen har en utkraging i form av en treplate eller en steinhelle for å holde mus og rotter ute. Av samme grunn skulle det også være en viss avstand mellom trappa og bygningen.

Det gjaldt også å stenge tyver ute; av den grunn var gjerne stabburene utstyrt med svært solid lås.

Innredning og inventar

Stabbur
Stabburet var gårdens forrådskammer. Her ble skinkene saltet og hengt, flatbrødleivene stablet, trygt for mus og annet utøy.
Av /Billedbladet NÅ.
Lisens: CC BY 4.0

I stabburene var det binger eller kister til korn og mel. Til oppbevaring av matvarer ble det også brukt tønner. Her var det også daller med smør og ost. I taket hang skinker eller andre kjøttvarer som var konservert ved salting, røyking eller tørking. Store ruver med flatbrød ble også oppbevart på stabburet. Hadde man en håndkvern for kornmaling, stod den vanligvis i stabburet.

Historikk

Stabburet utgjorde ved siden av stua og eldhuset de viktigste innhusene i tidlig middelalder. Sannsynligvis kommer ordet stabbur av at bygningen fra først av var reist i en stavkonstruksjon. Det dreide seg om en liten énetasjes bygning som var plassert rett på bakken. Formen på stabburet har i nyere tid blitt influert av loftet. På gode korngårder kunne man ha både to og tre stabbur.

Stabburene gikk ut av bruk da det ble slutt med å treske kornet hjemme på gårdene, samtidig som man fikk nye metoder for å konservere matvarene (fryseteknikk).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christensen, Arne Lie (1995). Den norske byggeskikken. Hus og bolig på landsbygda i Norge fra middelalder til vår egen tid. Pax Forlag, Oslo.
  • Dybdahl, Audun (1994). Hus for folk og fe. Hustyper og byggeskikk i Inn-Trøndelag. Utg. av Steinkjer Museum.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg