Faktaboks

August Welby Northmore Pugin
Uttale
pjˈu:dʒin
Født
1. mars 1812, London, England
Død
14. september 1852, Ramsgate, Kent, England

Parlamentsbygningen i London.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

August Welby Northmore Pugin var en britisk arkitekt og skribent. Han var en hovedskikkelse innen engelsk nygotikk. Gjennom en rekke studiereiser på Kontinentet og i Storbritannia lærte han middelalderens arkitektur å kjenne og ble særlig interessert i dens rasjonelle og konstruktive prinsipper.

Som arkitekt utførte han en lang rekke oppgaver, blant annet innredning til Houses of Parliament (1840-årene), der han assisterte Charles Barry. Han utførte også møbler for Windsor Castle (1828–1830) og til verdensutstillingen i 1851, alt i eik og i en kraftig og rikt utskåret nygotikk.

Hans betydning som teoretisk skribent ble grunnleggende for the Gothic Revival: I Contrasts (1836) ville han påvise hvordan middelalderens løsninger var vakrere og bedre enn klassisismens, i 1841 kom The True Principles of Pointed Architecture, og i 1843 An Apology for the Revival of the Christian Architecture in England.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hill, Rosemary: God's Architect : Pugin and the building of romantic Britain, 2007, isbn 978-0-713-99499-5,

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg