Faktaboks

Marcel Breuer
Uttale
brˈåiə
Født
1902, Pécs, Ungarn
Død
1981, New York, USA
B3
Stolen B3 med lærtrekk.
B3
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Marcel Breuer var en amerikansk arkitekt og møbelformgiver, født i Ungarn. Han var utdannet i Tyskland og tilhørte den tyske avantgarde fra Bauhaus Dessau.

Rasjonell produksjon og stålrørmøbler

Breuer var opptatt av rasjonell produksjon og utforsket mulighetene med å lage møbler i stålrør. Det resulterte i flere radikale modeller. I 1925–1926 formga han B3, senere kjent som Wassily-chair. Stolen er konstruert av stålrør. Bena er formet som meier, og sete og rygg er med spent stoff eller hud. Ideen kom antagelig fra en samtidig klubbstol. Breuer laget i motsetning til disse tunge stolene en variant som formidlet et lett inntrykk. Mest populær blant Breuers stoler er B 64 fra 1928, opprinnelig produsert av Thonet.

Liv i eksil

Etter 1933 oppholdt han seg i Sveits og Storbritannia, og fra 1937 i USA ved Harvard University. Hans hovedverk er, i samarbeid med Pier Luigi Nervi og Bernard Louis Zehrfuss, UNESCO-bygget i Paris (1953–1958).

Les meir i Store norske leksikon

Litteratur

  • Droste, Magdalena (2000). Bauhaus 1919-1933, Taschen

Faktaboks

Marcel Breuer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg