Faktaboks

R. Buckminster Fuller
Richard Buckminster Fuller
Uttale
fˈulə
Født
12. juli 1895, Milton, Massachusetts, USA
Død
1. juli 1983, Los Angeles, California, USA
Richard Buckminster Fuller
Dymaxion-huset
Richard Buckminster Fuller
Av .

R. Buckminster Fuller var en amerikansk arkitekt, filosof, forfatter, futurist, ingeniør, kartograf, lærer, matematiker, oppfinner og poet. På tross av mangel på formell utdannelse var han en av 1900-tallets store nyskapere.

Byggefirma og fabrikkfremstilte hus

Med sin svigerfar, arkitekt James Monroe Hewlett, dannet Fuller etter første verdenskrig et byggefirma som brukte Hewletts fiberblokk (Soundex) som materiale. Flere hundre hus ble reist av dette, men prosessen overbeviste Fuller om at håndverksbyggede hus tilhørte middelalderen. Han startet derfor fra 1922 arbeidet med industrielle byggemetoder, og i 1927 lanserte han et fabrikkfremstilt hus, Dymaxion Dwelling Machine, som senere ble forbedret med teknikk fra skips- og flyindustri. Dymaxion-huset, også kalt «en maskin til å bo i», kan sees på som et forsøk på en bokstavelig tolkning av maskinalderens estetikk, i motsetning til de europeiske arkitektenes poetiske tolkninger av det samme program.

Andre oppfinnelser

Montreal Biosphere
Den geodetiske kuppelen i Montreal ble opprinnelig reist til verdensutstillingen EXPO 67. Senere er det bygd et interaktivt museum for klima og økologi inne i kuppelen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Dymaxion map
Buckminster Fullers verdenskart skal gi en mest mulig flatetro og formriktig gjengivelse av jorda. Kontinentene danner et sammenhengende hele og gir inntrykk av én verden.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Blant hans tallrike patenterte oppfinnelser var også den dråpeformede Dymaxion-bilen (1928–1933) med plass til 12 passasjerer. Den kunne gå i 190 km/h, var polstret mot kollisjoner, kunne kjøres som en jeep i terrenget, kunne snu 180 grader på sin egen lengde og gå sidelengs som en krabbe. Drivsystemet ble i 1943 perfeksjonert til å kunne nøye seg med et bensinforbruk på kun 0,5 l/mil. Bilindustrien motarbeidet prosjektet, og bilen kom ikke i produksjon.

Fuller var frem for alt kjent for å ha oppfunnet den geodetiske kuppelen (eller domen): en lett konstruksjon som utnytter prinsippet ved romfagverk og kan overbygge store arealer. Flere enn 250 000 slike kupler er reist. Noen eksempler: i Baton Rouge i Louisiana i 1959 med 117 m diameter, verdensutstillingen i Montreal i 1967, Fujijama i Japan i 1973 og Disneyworld i Florida i 1982. Buckminster Fullers domer ga senere navn til det kuleformede molekylet C60 (Buckminsterfulleren), som ble oppdaget i 1985.

Han har også oppfunnet det geodetiske verdenskartet. Fuller hevdet at god planlegging kunne løse verdens bolig-, forurensning-, matvare- og transportproblemer utenom tidens politikk og politiske teori, som han ikke hadde noe til overs for. På mange måter kan ha sies å ha vært langt forut for sin tid, ved å forutsi de klima- og miljøutfordringene vi idag står overfor.

Karriere og utmerkelser

Han var forskningsprofessor ved Southern Illinois University fra 1959, og universitetsprofessor her fra 1968. På anbefaling fra RIBA tildelte dronning Elizabeth ham den kongelige gullmedaljen for arkitektur i 1968. Han mottok også en rekke andre andre utmerkelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Buckminster Fuller: Nine Chains to the Moon, 1938;
  • Buckminster Fuller: Education Automation: Freeing the Scholar To Return To His Studies, 1962;
  • Buckminster Fuller: Utopia or Oblivion: The Prospects for Humanity, 1969.
  • Robert W. Marks: The Dymaxion World of Buckminster Fuller, 1960 og 1973;
  • Hugh Kenner: Bucky, 1973.
  • Dymaxionhuset er vist i «Byggekunst» 1946 s. 57.
  • Buckminster Fuller, «Byggekunst» 1969 s. 75 og
  • Bucky, «Byggekunst» 1980 s. 48.

Faktaboks

R. Buckminster Fuller

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg