Palais Stoclet
Palais Stoclet (1906–1911) i Brussel i Belgia. Huset er tegnet av Josef Hoffmann i Wiener Secession-stil.
Joseph Maria Olbrich
Wiener Secession (samtidig illustrasjon)
Joseph Maria Olbrich
Av .

Wiener Secession er en stilretning innen arkitektur som tok utgangspunkt i art nouveau/jugend der alt skulle danne en helhet (Gesamtkunstwerk). Retningen ble innledet av Otto Wagner, og kalles derfor også Wagnerskolen.

Faktaboks

Også kjent som

Wienerskolen og Wagnerskolen

Wiener Secession ble influert av Charles Rennie Mackintosh, og utviklet seg snart i en egen, nøktern og geometrisk inspirert retning, med utstrakt bruk av rektangler og kvadrater. Selve bevegelsen Wiener Secession ble grunnlagt i 1897, og fikk i 1898 sin egen utstillingsbygning, tegnet av den østerrikske arkitekten Joseph Maria Olbrich. Bygningen ble innredet av Josef Hoffmann, som også var en fremstående arkitektrepresentant for denne retningen.

Et fremtredende arkitektureksempel på Wiener Secession-stilen er Palais Stoclet (1906–1911) i Brussel, tegnet og utstyrt av en rekke representanter for Wiener Secession og Wiener Werkstätte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg