Viktoria.
Viktoria med motsete i utstillingen i Stallgården, eid av Mathiesen Eidsvold Værk. Kjøretøyet er produsert av Kløvstad & Sønn i Christiania.
Viktoria.

Viktoria er et eldre, firehjuls hestekjøretøy med kuskesete og polstret sete til to personer. Vogna kunne også ha et motsete vis-à-vis hovedsetet. Over hovedsetet kunne det slås opp en kalesje. Vogna hadde en dyp nedskjæring i fatingen, slik at det skulle være lett å stige inn.

Faktaboks

Uttale
viktˈoria
Etymologi
oppkalt etter den britiske dronning Victoria
Også kjent som
viktoriatrille eller kalesjevogn

Denne vogntypen har gått under forskjellige navn i Norge, blant annet viktoriatrille, kalesjetrille og kalesjevogn. Vogntypen har svært mye til felles med mylord (milord) i England og Frankrike. Etter den terminologien man har blitt enig om å bruke i den vestlige verden, er hovedforskjellen mellom de to typene at en mylord har et fast kuskesete, mens en viktoria har et avtagbart kuskesete som hviler på et jernskjelett.

Historikk

Viktoria
Viktoria i katalog fra P. Norsengs vognfabrikk på Hamar.
Viktoria
Av .
Victoria fra 1800-tallet
Tegning av et hestekjøretøy fra vognfabrikken Hooper & Co, som leverte kjøretøyer til dronning Victoria og prinsen av Wales.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bakgrunnen for viktoriavognen må søkes i England på 1830-tallet. Da bygde vognmakeren David Davies en vogn som han kalte Cab Phaeton. Den ble populær i Frankrike; i 1869 lot prinsen av Wales bygge en vogn i Paris etter tegninger av engelskmannen J. C. Cooper. Denne vogntypen vant frem i England, og ble etter hvert navngitt etter dronning Victoria, som også skal ha vært begeistret for den.

Viktoria var ikke en vanlig vogn å se i Norge, selv om den også ble produsert her, blant annet av Norseng vognfabrikk på Hamar.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høie, Bjørn K. (2007). Hest og vogn i Norge. Eget forlag.
  • Olsen, Svein Magne (2001). Hestekjøretøy : Med hjul og meier på norske veier. Landbruksforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg