Julussa
Julussakonflikten. Lag av uorganiserte fløtere med politibeskyttelse.
Av /Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY ND 4.0

Julussakonflikten var en arbeidskonflikt som oppstod våren 1927 i forbindelse med fløtning av tømmer i elven Julussa i Elverum. Konflikten hadde sitt opphav i det pågående arbeidet med organiseringen av skog- og landarbeiderne.

Ved Julussa hadde 150 fløtere, de fleste erfarne, organisert seg og samtidig levert inn anbud på fløtningen. Mot disse meldte det seg et annet lag av uorganiserte fløtere med et lavere anbud og som derfor fikk tilslaget. I dette laget fantes blant annet skogeiere og deres sønner, skogbestyrere og andre uten erfaring i fløtningsarbeid. Blant de faste fløterne var det også flere som lenge hadde vært arbeidsledige, og saken vakte derfor stor forbitrelse.

Arbeidet ble blokkert av de organiserte, og da det uorganiserte laget startet fløtningen i mai, kom det til store demonstrasjoner mot streikebryterne. 13. mai kom det etter ordre fra Justisdepartementet væpnet politi fra Oslo til Julussa. Samme dag ble et gardekompani sendt til Terningsmoen, trolig på initiativ fra hærsjefen. To av arbeidernes tillitsmenn ble arrestert, men det kom ikke til alvorlige sammenstøt. Men nærværet av politi og militære førte til ytterligere tilspisning av konflikten, som også ble tatt opp i Stortinget. Arbeiderpartiet og NKP fremmet forslag om at Stortinget skulle beklage regjeringens opptreden, men fikk ikke flertall.

Det lyktes ikke for arbeiderne å stanse streikebryterarbeidet ved Julussa. Men organiseringen av skogsarbeiderne skjøt fart, og høsten 1927 ble Norsk skog- og landarbeiderforbund dannet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg