Lilletinget var et populært navn på det landsmøtet av utsendinger for arbeiderforeningene (Thranebevegelsen) som ble holdt i Oslo i 1851. Møtet ble på folkemunne kalt Lilletinget fordi det skulle behandle politiske spørsmål under pågående stortingssesjon.

79 representanter hadde stemmerett, sentralstyret hadde ikke adgang til å stemme og bare delvis adgang til forhandlingene. Marcus Thrane satt i sentralstyret og fikk således liten innflytelse på forhandlingene på Lilletinget. En deputasjon fra landsmøtet ble ikke mottatt av Stortinget, men henvist til en særkomité. Da spørsmålet kom opp om en ny adresse til Stortinget, gikk omtrent halvdelen av forsamlingen inn for at innholdet måtte bære et revolusjonært preg, men noen alvorlige planer om opprør ser ikke ut til å ha vært fremme.

Myndighetene så på Lilletinget med stor engstelse og lot nedsette en undersøkelseskommisjon med dømmende myndighet. Denne kommisjon dømte så 133 mann, blant dem Marcus Thrane og de andre lederne, til fengselsstraffer. Saken kom opp for Høyesterett i 1855, da i alt 117 ble dømt; Thrane fikk 4 års fengsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg