Faktaboks

Statspolitiet

Stapo

JonasLie
Jonas Lie, sjef for Germanske SS i Norge fra 1941 og «politiminister» under Vidkun Quisling fra 1942. Lie opprettet Statspolitiet (Stapo) sommeren 1941.
JonasLie
Av /NTB.
Arbeidstjenestens samling på Universitetsplassen ved Universitetets aula
Karl Marthinsen ble sjef for Stapo i 1941. På bildet ses han som nummer to fra høyre på bakerste rad, under Nasjonal Samlings Arbeidstjenestes parade på Karl Johans gate, oktober 1941. De andre på bildet er blant andre Axel Stang (nummer to fra venstre), Vidkun Quisling og Gulbrand Lunde på første rad. På andre rad, til venstre for Marthinsen, bak Quisling, står Johan Lippestad. Til høyre for Marthinsen står Sverre Riisnæs.

Statspolitiet, forkortet Stapo, var en politistyrke i Norge under andre verdenskrig som var en parallell til det tyske Gestapo. Det var Jonas Lie som opprettet Stapo sommeren 1941. Lederen for Statspolitiet det meste av krigen var Karl A. Marthinsen, som ble henrettet av Hjemmefronten 8. februar 1945.

Stapo var bemannet bare med nordmenn, men stod i nær kontakt med det tyske Sicherheitspolizei (Sipo) og utførte samme slags oppgaver, for eksempel etterforskning rettet mot hemmelige aviser og radiomottagere, grenseovergang, våpentilførsler og militær og sivil motstand rent allment. Under aksjonene mot de norske jødene høsten 1942 hadde Statspolitiet en sentral rolle, og var den fremste aktøren på norsk side i planleggingen og gjennomføringen av aksjonene.

Stapofolk anvendte grov tortur og overleverte fanger til tysk Sipo. Av de 30 nordmennene som ble dømt til døden etter okkupasjonen, hadde sju hatt fast ansettelse i Stapo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg