Dollie de Luxe
Dollie de Luxe vant den norske finalen i Melodi Grand Prix 1984 med melodien Lenge leve livet. Her Benedicte Adrian (til venstre) og Ingrid Bjørnov med filler i håret på scenen. Oslo, 7. april 1984
Av /SCANPIC.

Dollie de Luxe var en norsk popduo fra Oppsal i Oslo bestående av barndomsvenninnene Benedicte Adrian (født 22. oktober 1963), sang, og Ingrid Bjørnov, keyboard og sang.

Under navnet Dollie fikk de sitt gjennombrudd som 16-åringer i 1980 med albumet Første Akt (tildelt Spellemannprisen), men oppfølgerne Dollies dagbok (1981) og Rampelys (1982) solgte mindre. Jeg vil ha det sånn toppet Norsktoppen i 1981.

Under sitt nye navn Dollie de Luxe vant de Melodi Grand Prix i 1984 med Lenge leve livet, og de begynte deretter å eksperimentere med en blanding av opera og rock. Albumet Rock vs. Opera (1985) ble en suksess i Norge og flere andre land.

Which Witch

Festspillene i Bergen bestilte et verk av duoen til 1987, noe som resulterte i første versjon av rockeoperaen Which Witch. Deretter arbeidet de videre med dette prosjektet, med konsert- og plateversjoner i Norge (Which Witch på Slottsfjellet nådde tolvteplass i 1991) og en sceneversjon som ble satt opp i London i 1992. Den første versjonen avfødte to Norsktoppen-enere: She Devil (med Peter Wiik) i 1987 og Invoking Chant i 1988.

Musikalen Henriette VIII og hennes seks ekte menn ble oppført første gang i 1994, og året etter kom musikken på albumet Prinsessens utvalgte. Adrians duettsingle med Sven Nordin fra sistnevnte, Min hvite mage, nådde fjerdeplass på VG-lista og toppet Norsktoppen og Ti i skuddet i 1995. Duoen hadde droppet Dollie-navnet på 1999-albumet Adrian/Bjørnov. Det året toppet de Norsktoppen med Jeg flyter.

Soloprosjekter

Fra 1998 til 2011 bodde Adrian i Frankrike, hvor hun medvirket i enkelte musikalske sammenhenger. I Norge har hun blant annet holdt julekonserter, og i 2004 hadde hun rollen som Solveig i den årlige oppsetningen av Peer GyntGålå i Gudbrandsdalen. Hennes første soloalbum, Desember, kom i 2008. Som medlem av hardrockduoen Mistra deltok Adrian i 2024 i Melodi Grand Prix og ga ut et album.

Bjørnov har arbeidet i radio og fjernsyn som programleder, musiker og orkesterleder, og ved flere teateroppsetninger som kapellmester og repetitør. Hun har hatt suksess med egne show, plater og bøker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg