Hopp til innhold
X
Innhald

Abraham Haave

Abraham Haave (1862-1948) frå Stavang. Kjøpmann og politikar i Florø. Son til den kjende haugianaren Anders Haave. Abraham Haave var ei tid m.a. kst. lensmann i Eid før han starta forretning i Florø i 1892. Var i ein mannsalder ein leiande forretningsmann i Florø, og ordførar i to periodar. Han dreiv fiskedampskips-selskap med dampskipet «Kinn» frå 1894, og vart saman med m.a. Elias A. Olsen medeigar i fleire moderne fiskedampskip som vart kjøpte inn til nyskipa havfiskeselskap i Florø i åra 1899–1903. Haave dreiv stort med eksport av sild og fisk. Han bygde tønnefabrikk, og dreiv kol-og trelastforretning. Han dreiv også forretningar på Island og i Brønnøysund.

Slik såg den staselege Haavebua i Florø ut etter restaurering i <br>1994 - før Quality Maritim Hotel vart bygt.<br> (Foto: Robert Reinlund, NRK)

Slik såg den staselege Haavebua i Florø ut etter restaurering i
1994 - før Quality Maritim Hotel vart bygt.
(Foto: Robert Reinlund, NRK)

Medskipar av Helle Teglverk i Holmedal (sjå Teglverk i Askvoll) i 1895 og Fjordenes Kreditbank i Florø 1902. Som formann i hamnestyret fekk han bygd Fugleskjerkaia (1919), og var med i byggjekomiteen for rådhuset (1903). B

ygde m.a. den kjende Haavebua i sentrum av byen, og hadde store eigdomar i Hesteneset. Ved krakket i 1928 var han nær konkurs, men berga seg og gjorde i 1937 om selskapa sine til A.Haave AS. Son til haugianaren .

Sjå også: Fiskerihistoria i Flora

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 02.06.2010