Faktaboks

Constantin Brancusi
Uttale
-ˈu:sji
Født
19. februar 1876, Hobita, Romania
Død
16. mars 1957, Paris, Frankrike
Det nyfødte

Constantin Brancusis Det nyfødte fra 1915. Museum of Modern Art i New York.

© /KF-arkiv ※ BONO.
Lisens: Vernet verk
Skulpturen Mademoiselle Pogany (1931) i Museum of Art, Philadelphia

Det typiske for Brancusis abstrakte figurer er den sterke poleringen av materialene tre, stein, alabast og bronse.

Constantin Brancusi var en rumensk billedhugger. Han var utdannet i sitt hjemland og i Paris under Antonin Mercié. Brancusi var påvirket av Auguste Rodin og mottok impulser fra arkaisk skulptur, som lærte ham å redusere detaljene til fordel for samspillet mellom forenklede former. Han debuterte i Paris i 1906 og hadde allerede i 1915 funnet frem til et abstrakt, stereometrisk (romgeometrisk) formspråk.

I 1920 vakte Brancusi skandale med sin skulptur Prinsesse X. Han utstilte siden i Amerika og vesteuropeiske land. Han arbeidet i stor grad med den samme motivkretsen som ble omformet gjennom stadig utvikling, for eksempel fugleskulpturer som er skjematisert til det ugjenkjennelige. Brancusi spilte en ledende rolle blant abstrakte skulptører. Blant han mest kjente arbeider er Den sovende muse (1910) og Kysset (1912).

Et hovedverk fra hans senere periode er Den endeløse søyle, en dekorativ stamme hugd i tre. Han sammenfattet sitt kunstsyn blant annet i setningen: «Det vakre er den absolutte likevekt».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Vari, Radu (2002). Brancusi, Rizzoli International Publications
  • Balas, Edith (2006). Brancusi & Romanian Folk Traditions, Carnegie Mellon University Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg