Faktaboks

Tor Harold Percival Bergeron
Uttale
bærʃerˈåŋ
Født
1891
Død
1977
Tor Bergeron
Tor Bergeron. Foto 1953.
Av /Upplandsmuseet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Meteorologi. Miljøet rundt professor Vilhelm Bjerknes i Bergen i årene like etter den første verdenskrig, den såkalte Bergensskolen, gjorde viktige nyvinninger innenfor meteorologifaget. Bildet viser sentrale skikkelser i Bergensskolen, fra venstre: Tor Bergeron, Halvor Solberg, Vilhelm Bjerknes, Harald Sverdrup, Jacob Bjerknes, Sverre Petterssen og Carl Ludvig Schreiner Godske.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tor Harold Percival Bergeron var en svensk meteorolog. Han kom i 1922 til Bergen hvor han samarbeidet med Vilhelm Bjerknes, Jacob Bjerknes og Halvor Solberg. Dette samarbeidet resulterte i flere banebrytende avhandlinger om luftmasser og fronter, arbeider som dannet grunnlaget for en fysikalsk og konstruktiv måte å forutsi værutviklingen på (se Bergensskolen).

Bergeron ble dr.philos. i Oslo i 1928 og virket som værvarsler i Oslo frem til 1935, da han flyttet tilbake til Sverige. I 1946 ble han professor i meteorologi i Uppsala.

I 1935 fremsatte Bergeron en teori for utløsning av nedbør fra skyer, iskrystallteorien, som kom til å danne grunnlaget for den moderne skyfysikk (se nedbør). Bergeron studerte også detaljene i nedbørens fordeling og viste med et meget tett nett av nedbørmålere at fordelingen avhenger sterkt av selv små uregelmessigheter i terrenget. Bergeron mottok flere æresbevisninger og var blant annet medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg