Hopp til innhold
X
Innhald

Johan Lindstrøm

Johan Lindstrøm si teikning av eit lite hus i Geili på Lærdalsøyri.

Johan Lindstrøm si teikning av eit lite hus i Geili på Lærdalsøyri.

Johan Lindstrøm (1893-1958) frå Bergen. Arkitekt. Johan Lindstrøm hadde slektsrøtene sine i den gamle hotell- og handelsfamilien på Lærdalsøyri. Han vart eit framståande medlem i den såkalla ”Bergensskulen” av arkitektar på 1930-talet. Desse arkitektane nytta ofte den lokale trebygningskulturen som inspirasjonskjelde.

Johan Lindstrøm var den første som tok opp arbeidet med å få verna det gamle trebygningsmiljøet på Lærdalsøyri. I 1927 gav han ut ”Tunbrot og nybygnad på Vestlandet”. Med denne boka ville han …”vekkje og auke sansen for ein betre byggjemåte i bygdene våre”. Han teikna m.a. ombygginga av ”Gamlebanken” på Lærdalsøyri og ungdomshusa på Lærdalsøyri og på Hermansverk – alle i klassisistisk stil.

Sonen Claus Lindstrøm førte faren sitt arbeid vidare, og han gav i 2004 ut boka ”Mellom aust og vest. Eldre bygninger i Lærdal, Alvheim og Eide” som er eit stort dokumentasjonsverk med registrering og oppmåling av gamle bygningar m.a. i Lærdal.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). 

Publisert digitalt etter avtale med NRK 2014.

Artiklane i fylkeleksikonet blir dessverre sjeldan oppdaterte, grunna manglande ekstern finansiering etter at Allkunne tok over artiklane frå NRK. Meld gjerne frå om feil eller manglar til post(a)allkunne.no.


Sist oppdatert: 09.12.2009