Hopp til innhold
X
Innhald

Johan Ludolf Lund

Johan Ludolf Lund (1808-ca. 1890) frå Bergen, busett på Lærdalsøyri. Snikkarmeister. Han skreiv seg også berre med ”Jan” som førenamn. Han tok med seg lærdomen om dei gamle trehusa i Bergen då han på 1930-talet første gong reiste til Sogn for å byggje våningshuset på storgarden Nedre Amla i Kaupanger. Lund bygde også eit stort hus for den rike handelsmannen på Røneid i Luster.

Men det er særleg på Lærdalsøyri at Lund har sett dei mest synlege spora etter seg. Der bygde han i 1840 den kjende Hansegarden for kjøpmann Jan Henrik Nitter Hansen, og ”Telegrafen” midt i sentrum. – ”Telegrafen” som i dag er verna og brukt som muséum kunstgalleri, var opphaveleg bygd som privat villa for den rike handelsmannen Carl Martin Pettersen. Lund reiste tilbake til Bergen i 1858.

– Les meir om Hansegarden og Telegrafen i eigne artiklar under: Gamle bygningar i Lærdal.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 14.12.2009