Faktaboks

Carlo Maderno
Carlo Maderna
Uttale
madˈerno
Født
1556, Milano, Italia
Død
30. januar 1629, Roma, Italia
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Maderno, Carlo (Peterskirkens fasade)

Carlo Maderno. Peterskirkens fasade er et av Madernos mesterverk. For ikke å ødelegge virkningen av Michelangelos kuppel med en ruvende gavloppbygning, arbeidet han på en genial måte gavlen inn i en attika som bæres oppe av mektige søyler og pilastre gjennom to etasjer.

Av /NTB Scanpix ※.

Carlo Maderno var en italiensk arkitekt. Han var elev av sin onkel Domenico Fontana. Maderno ledet den vanskelige utvidelse av Peterskirken i Roma fra et byggverk av gresk korsform til latinsk korsform ved et langhus og en forhall med kolossal-søyler (1607–1612).

Også ellers utførte han betydelige arbeider i Roma, blant annet den rike fasaden til Santa Susanna (1593–1603), videre Santa Maria della Vittoria, koret ved Sant'Andrea della Valle (1608–1628) og dens kuppel, Palazzo Barberini (1617–1624; fortsatt av Gian Lorenzo Bernini), Acqua Paola og den eldste av de to fontenene utenfor Peterskirken.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Carlo Maderno

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg