Faktaboks

Eivind Mo
Født
20. november 1904, Rauland
Død
24. mars 1995, Seljord
Virke
Spelemann, komponist, gårdbruker og banksjef

Eivind Mo var en norsk hardingfelespelemann fra Rauland i Vinje i Telemark. Han bosatte seg senere på Nordgarden i Seljord hvor han både drev som gårdbruker og var banksjef i Seljord Sparebank. Mo var også komponist, en viktig tradisjonsbærer og et forbilde for mange unge spelemenn. Han var samtidig kjent for å ha en personlig og kultivert spillestil.

Læremestere

I ungdommen lærte Mo mye felespill av sin onkel Høye Kvåle fra Flatdal. Han lærte også mye fra grammofonplater, spesielt med spelemannen Eiliv Smedal. I ungdommen spilte Mo mye til dans hjemme i Rauland, ofte sammen med felespilleren Olav Groven, men etter hvert også sammen med trekkspill. Senere lærte han mye spill etter spelemenn fra Telemark som Johannes Dahle, Knut Dahle, Olav Groven og Leiv Sandsdalen.

Mo giftet seg i 1931 med Tone Li fra Seljord, som også var en dyktig felespiller. I Seljord var de to nærmeste nabo til storspelemannen Torkjell Haugerud, som de begge lærte mange slåtter av.

Kappleiker og spill i radio

I 1920-årene deltok Mo på mange kappleiker. I tillegg vant han Landskappleiken både i 1939 og 1949. Senere sluttet han å delta på kappleiker. Han var imidlertid flere ganger kappleiksdommer.

Mo var en av de første som spilte hardingfele i radio da han i 1927 deltok med spill i direktesendt radio. Senere spilte han ofte i NRK, og det finnes mange opptak med ham fra perioden 1948–1979.

Tradisjonsbærer og slåttekomponist

Mo spilte også mye sammen med spelemenn fra Vestlandet og komponerte blant annet en springar til spelemannen Anders Kjerland fra Granvin i Hardanger. Han lagde også flere andre slåtter, for eksempel Dansebergja, Eivind minne, Fagerheimen og Kvambekkheii. Mo var samtidig en mester i å improvisere i felespillet sitt. Han hadde stor kunnskap om slåtter, og det var mange som lærte både slåtter og spill av ham.

Hedersbevisninger

I 1979 ble Mo æresmedlem i Landslaget for Spelemenn. Han mottok senere Haugerudprisen og Fykerudstatuetten og fikk i 1990 Kongens fortjenstemedalje i gull.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Eivind Mo

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg