Faktaboks

Finn Myrvang
Fødd
20. juni 1937, Gården Bø på Andøya i daværende Bjørnskinn kommune
Finn Myrvang
Finn Myrvang
Av .

Finn Myrvang er ein norsk lektor og stadnamngranskar, forfattar og formidlar av nordnorsk kulturkunnskap.

Myrvang tok examen artium på Sortland i 1956 og medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1964. Interesse for språk og kulturhistorie gjorde at den nyutdanna legen valde seg over til læraryrket. Frå 1966 praktiserte han som lærar, samtidig som han las filologiske fag. I 1978 tok han hovudfag i nordisk ved Universitetet i Trondheim, med oppgåva Stadnamn knytte til sjø, fiske og fangst. Frå Andøy kommune i Nordland.

Myrvang har forfatta ei rekkje bøker om språk og tradisjonar. I Huh-tetta (1964) og Att i Ariblå (1977) har han samla soger og segner frå Andøya, og han har intervjua nordlandsfiskarar for å kartleggje fagspråket deira. Han dokumenterer òg det samiske innslaget i nordlandskulturen. I Bjønntørk og reinkalvri (1974) gjenfortel han samiske bjørnehistorier, og i namnegranskinga tyr han ofte til samiske kjelder for å forklare norske stadnamn. Alt han gir ut, er skrive på nynorsk eller dialekt.

Etter 20 år som lærar vart Myrvang 1988 leiar for stadnamnprosjektet i Nordland, i regi av Arkiv i Nordland. Innsamlingsarbeidet sikra at nær 200 000 stadnamn i fylket vart registrerte og lagra digitalt. Etter at han gjekk av med pensjon i 2004, har han halde fram som namnekonsulent for Nordland fylke. Frå 2008 har han samla inn fleire tusen dialektord for Norsk Ordbok.

Myrvang er heidra med kulturprisar frå Andøy kommune i 1984 og Bø kommune i 1991. Han fekk Blix-prisen i 1984 og fortenestemedalje av Kommunenes sentralforbund i 2004.

I 2015 vart han tildelt Kongens fortenestemedalje.

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg