Faktaboks

Nina Malterud
Født
28. oktober 1951, Oslo
Fat i keramikk
Nina Malterud. Fat i leirgods. Dekorert med begitning og glasert. 2012.
Portrettbilde
Nina Malterud.
Portrettbilde

Nina Malterud er en norsk keramiker. Hun har en en betydelig kunstnerisk karriere. Som professor i keramikk har Malterud hatt stor betydning for kommende generasjoner utøvere.

Bakgrunn

Malterud er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1971–1974. I perioden fra 1974–1975 hadde hun praksis hos keramiker Lisbet Dæhlin. Hun etablerte eget verksted på Frysja i Oslo i 1975 og arbeider fra 2011 som kunstner i Bergen.

Keramikk

Hennes kunstneriske utgangspunkt innen keramikk er bruksting. I både format og uttrykk har hun nærmet seg det monumentale og skulpturale, inspirert av middelhavslandenes formkultur og fargebruk og av folkekunst fra hele verden. Selv små bruksgjenstander som kopper har Malterud klart å gi en særpreget monumental form. I hennes senere arbeider går hun ned i format, men tar i bruk et større register innen glasur, overflate og mønster.

Malterud arbeider fortrinnsvis med blåleire. Keramikken brennes på lavere temperaturer, gjerne i flere omganger, der glasur og fargestoffer legges på lag på lag. På tross av at keramikken er tradisjonelt utformet, legger hun større vekt ved det kunstneriske uttrykket enn funksjonen. Formene er runde og myke og inviterer til å bli holdt.

Unik serieproduksjon

Malterud arbeider ofte i serier. De ulike objektene er tilsynelatende like, men ved nærmere betraktning er hver enkelt ting unik. Tykkelsen på godset, små sprekker og forskjeller i glasuren er noe av det som skiller henne fra brukskunstneren. Hennes søkende og eksperimentelle holdning til glasur og overflate skiller også henne fra den tradisjonelle pottemakeren. Til utstillingen brikke, øye, hud på Galleri Format (2017) utstilte hun en kolleksjon ovale og runde objekt. Glasurenes uttrykk minner om universet, like mye som mikroskopiske forstørrelser av kroppens indre univers. Motsetningene mellom de to danner et spennende eksistensialistisk utgangspunkt for betrakteren.

Siden tidlig 1980-tallet har Malterud utført en rekke offentlige utsmykninger, som til Universitetet i Tromsø (1981) og Tinghuset i Sandvika (1994). Der har hun mest jobbet med gulv- og veggfliser og med store krukker.

Fagpolitisk engasjert

Malterud var initiativtager til tidsskriftet Kunsthåndverk i 1979 og medlem av redaksjonen til 1987. Hun var engasjert i opprettelsen av Program for kunstnerisk utviklingsarbeid 2003 og satt i programstyret 2003–2014. Malterud medvirket også i ulike oppdrag i forbindelse med utredninger om og evalueringer av høyere kunstutdanning.

Undervisning

Malterud var professor og leder av keramikklinjen ved Statens høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen fra 1994, og rektor ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2002–2010.

Malterud er innkjøpt av Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Permanenten, og en rekke andre museer.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • «Der ute», KRAFT, Bergen, 2018
  • «Brikke, øye, hud», Galleri Format, Oslo, 2017
  • Kunstnerforbundet, Oslo, 2012
  • RAM galleri, Oslo, 2003

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • «Samlere», Kunstgarasjen, Bergen, 2017
  • «Keramik aus Norwegen», Galerie Handwerk, München, Tyskland, 2002
  • «Ceramic Art Exhibition», Perugia, Italia, 1996
  • «Olympiasamlingen», Kunstnernes Hus, Oslo, 1994

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Malterud, Nina og Anne Britt Ylvisåker (2002). Brennpunkt Bergen: Keramikk 1950–2000, Kunsthøgskolen i Bergen/ Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum
  • Veiteberg, Jorunn og Åsmund Thorkildsen (2002). Nina Malterud : something old, something new, something borrowed, something blue, Kunsthøgskolen i Bergen

Faktaboks

Nina Malterud

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg