Faktaboks

Kaare Ørnung
Født
26. januar 1931, Oslo
Død
2. oktober 2012
Arve Tellefsen og Kaare Ørnung
Arne Tellefsens samarbeidet mye med pianisten Kaare Ørnung, der de fremførte kortere stykker, både fra det klassiske og det mer populære repertoaret. Bildet er fra en friluftskonsert i 1983 på Karl Johansgate utenfor Stortinget til støtte for Norsk Musikkhøgskolens krav om å få sitt eget bygg med akseptable studie- og arbeidsforhold.
Av /NTB.

Kaare Ørnung var en norsk pianist og musikkpedagog.

Ørnung studerte med blant andre Ivar Johnsen og Robert Riefling. Debuten fant sted i Oslo i 1952. Ørnung var ansatt ved Veitvet Musikkonservatorium fra 1959 til 1973, Statens Operahøgskole fra 1968 og Norges Musikkhøgskole, der han jobbet i 30 år.

Han var en av Norges mest fremtredende akkompagnatører og spilte blant annet sammen med kjente musikere som Brynjar Hoff, Ragin Wenk-Wolff, Ørnulf Gulbransen og Arve Tellefsen. Sammen med sistnevnte utga han platen Serenade som solgte i over 25000 eksemplarer. I tillegg er Ørnung med på flere andre norske innspillinger. Sammen med Tellefsen og duoen Knutsen & Ludvigsen turnerte han med showet Du milde Mozart der de trakk et stort publikum.

Ørnung var, som Tellefsen, opptatt av å trekke nye lyttere inn i den klassiske musikken, gjerne på en litt humoristisk måte. Så er da også Ørnung kjent for, nettopp sammen med Tellefsen, å synge: «Jeg vil mye heller spille fiolin».

Kanskje er det beste bildet på deres holdning til den klassiske musikken fotografiet tatt på Eidsvolls Plass i 1983 i forbindelse med en markering for et eget bygg for Norges Musikkhøgskole, der de spiller høyverdig klassisk musikk, bokstavelig talt, på gatenivå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg