Faktaboks

Olav Orheim
Født
22. februar 1942, Bergen
Virke
Glasiolog
Familie

Foreldre: Lektor Odd Orheim (1906–78) og lektor og hotelleier Borghild Dahle (1907–82).

Gift (siden 2014) med Grethe Sofie Bratlie.

Olav Orheim, 2010
Olav Orheim, 2010
Av /NTB.

Olav Orheim er en norsk glasiolog og klimaforsker som har forsket på isbreer og klima. Han var administrerende direktør ved Norsk Polarinstitutt fra 1993 til 2005 og professor II i glasiologi ved Universitetet i Bergen fra 1989.

Orheim ledet flere norske og internasjonale ekspedisjoner til Antarktis og spilte en sentral rolle i oppbyggingen der av den helårs forskningsstasjonen Troll. Han er også kjent som initiativtaker til Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten i Fjærland, i tillegg til opplevelsessenteret Polaria ved Polarmiljøsenteret i Tromsø.

Bakgrunn

Orheim vokste opp dels i Bergen og dels i Fjærland i Sogn, hvor familien tidligere eide og drev Hotel Mundal. Som ung gutt ble han ofte sendt av gårde av foreldrene for å ta turister med på Jostedalsbreen, og allerede som 18-åring ble han patentfører for Den Norske Turistforening. 1956 fikk han stipend som utvekslingselev ved Canford School i Dorset, Storbritannia, der han tok eksamen 1960. Deretter studerte han realfag ved Universitetet i Bergen (UiB) og ble cand.real. 1968 med hovedfag i glasiologi. Orheim har en Ph.d. (1972) fra The Ohio State University, USA.

Gjennom studiene fikk han kontakt med amerikansk polarforskningsmiljø, og fra 1965 til 1966 og 1966 til 1967 var han deltaker på amerikanske ekspedisjoner til Antarktis.

Karriere

Etter eksamen fikk han finansiert et forskningsprosjekt gjennom National Science Foundation i USA. Han tok Ph.D.-graden ved Ohio State University 1972 med en avhandling om massebalanse i isbreerDeception Island i Sør-Atlanteren og global klimautvikling. Under arbeidet med doktorgraden tilbrakte han somrene 1968 til 1972 på amerikanske ekspedisjoner til Sør-Shetlandsøyene i Antarktis, de tre siste årene som leder for ekspedisjonene.

Forsker og direktør

Til Norsk Polarinstitutt kom Orheim 1972 som forsker og leder av Antarktisavdelingen. 1989 ble han utnevnt til professor II ved UiB, og fra 1993 til 2005 var han direktør for Norsk Polarinstitutt. Orheim har satt sterke spor etter seg som initiativtaker og pådriver for polarforskning, særlig i Antarktis. Som aktiv forsker var han opptatt av breer og klima og sammenhengen mellom breer og havnivå, isfjell og satellittstudier av breer.

Orheims faglige forfatterskap omfatter flere bokkapitler og mer enn 70 publikasjoner i internasjonale tidsskrifter. Han ble tildelt Framkomiteens Nansen-pris 1981 for sin innsats for polarforskning.

Ved Polarinstituttet fikk Orheim ansvar for å revitalisere Norges forskningsprogram i Antarktis. Han organiserte og ledet selv den norske ekspedisjonen 1976 til 1977 som ble starten på en ny æra i norsk forskning der. Han har også tilbrakt 8 somrer som forsker på Svalbard og Jan Mayen.

Orheim engasjerte seg etter hvert sterkt i den strategiske forskningsplanleggingen ved Polarinstituttet og var tidlig ute med å se betydningen av økt forskning på klima. Han var pådriver til at den norske forskningsstasjonen Troll ble bygd i Dronning Maud Land i Antarktis 1989–90 og oppgradert til helårs forskningsstasjon i 2003.

Formidler

Som direktør ved Polarinstituttet fikk han bedre anledning til å popularisere vitenskapelige resultater. Hans evne til å formidle kompliserte sammenhenger i naturen på en enkel måte har gjort ham etterspurt i fjernsyn og radio og som foredragsholder. Norsk Bremuseum i Fjærland, der Orheim var en av initiativtakerne og ledet arbeidet med utstillingene, er et godt eksempel på dette. Han var også sentral i utformingen av opplevelsessenteret Polaria i Tromsø.

Utvalgsarbeid

Olav Orheim er mye brukt som rådgiver og norsk representant i internasjonale fora knyttet til polarområdene. En stor internasjonal oppgave var det å etablere og lede miljøkomiteen for Antarktis 1998–2002. Fra 2003 leder han et regjeringsoppnevnt utvalg som skal gi tilrådinger om en samlet og langsiktig norsk nordområdepolitikk.

Verv

Orheim har vært visepresident i SCAR (Scientific Committee on Antarctic Research) og IGS (International Glaciological Society), og han har vært styreleder Polarskibet Fram, Norsk Bremuseum, Polaria, UNEP/GRID-Arendal og Tilsynskomiteen for Roald Amundsens Hjem.

Ved siden av alt dette har han også greid å dyrke fritidsinteresser: Han har spilt på det norske klubblandslaget i rugby, var i mange år aktiv konkurransespiller i bridge og har vært internasjonal dommer i badminton.

Utgivelser

Et utvalg

  • Store Supphellebre. En glasiologisk undersøkelse, h.oppg. UiB, 1968 (engelsk utg. 1970)
  • A 200-year Record of Glacier Mass Balance at Deception Island, Southwest Atlantic Ocean and Its Bearing on Models of Global Climatic Change, Ph.D.-avh.
  • Bouvetøya, South Atlantic Ocean. Results from the Norwegian Antarctic Research Expeditions 1976/77 and 1978/79 (sm.m.fl.), Norsk Polarinstitutt skr. 175, 1981
  • Report of the Norwegian Antarctic Research Expedition (NARE) 1984–85, Norsk Polarinstitutt Rapportserie 22, 1985
  • Report of the Norwegian Antarctic Research Expedition 1989/90, Norsk Polarinstitutt Meddelelser 113, 1990
  • Report of the Norwegian Antarctic Research Expedition 1992/1993, Norsk Polarinstitutt Meddelelser 125, 1997
  • What Are the Strategic Challenges Norway is Facing in the High North?, 2001
  • Norske isbreer (Cappelen Damm), sammen med Pål Hermansen, 2009

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • M. Ryen: «Kongen av Dronning Maud Land», intervju med Olav Orheim, i Forskning nr. 1/2000
  • C. Brodersen m.fl. (red.): 75 år for Norge. Norsk polarinstitutt jubilerer, Tromsø 2003

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg