Hopp til innhold

Berit Pynte

Berit Tørrisdatter Skjefte Pynte var ein landskjend langeleikspelar i samtida. Ho reiste Noreg rundt med musikken og dokkespelet sitt, og ho er ein viktig tradisjonsformidlar innanfor norsk folkemusikk.

Les meir om Berit Pynte

Geir Pollen

Geir Pollen

Geir Sigmund Pollen, forfattar og omsetjar, har skrive bøker i fleire sjangrar, både på nynorsk og bokmål. Ei særleg bragd er omsetjingane av bøkene til den tyske forfattaren W.G. Sebald.

Les meir om Geir Pollen

Geir Pollestad

Geir Pollestad

Geir Pollestad, jurist og stortingsrepresentant for Senterpartiet. Jærbuen har vore ein profilert distriktspolitikar, uavhengig av om han har arbeidd med kommunal-, sosial-, energi-, samferdsels- eller næringspolitikk.

Les meir om Geir Pollestad

Giacomo Puccini

Giacomo Puccini

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini, italiensk operakomponist. Han var den fremste komponisten av italiensk opera etter Guiseppe Verdi, særleg hugsa for La Bohème (1896), Tosca (1900) og Madama Butterfly (1904).

Les meir om Giacomo Puccini

Helga Pedersen

Helga Pedersen

Helga Pedersen, nestleiar i Arbeidarpartiet og stortingsrepresentant for Arbeidarpartiet frå Finnmark frå 2009. Ho var den første statsråden med samisk bakgrunn i Noreg og den første samisktalande nestleiaren i Arbeidarpartiet.

Les meir om Helga Pedersen

Jan Prahl

Jan Henrik Fasmer Prahl, målmann i Bergen, lege i Nederland. Ungdomsverket Ny Hungrvekja frå 1858 var eit originalt innspel i den tidlege målstriden i Noreg.

Les meir om Jan Prahl

Karl Popper

Sir Karl Raimund Popper, 1902–94, var austerriksk-britisk filosof og professor ved London School of Economics i perioden 1949–69. 

Les meir om Karl Popper

Liv Grete Skjelbreid Poirée

Liv Grete Skjelbreid Poirée, skiskyttar med 16 medaljar i OL og VM. Ho dominerte internasjonal skiskyting på kvinnesida i ein tiårsperiode, fram til ho la opp i 2006. Etter karriereslutt har Skjelbreid Poirée vore mykje med som ekspertkommentator på fjernsyn.

Les meir om Liv Grete Skjelbreid Poirée

Ole Paus

Ole Paus

Ole Christian Paus, musikar, forfattar og skodespelar, debuterte som poetisk provokatør og ein del av visebølga i 1970-åra. Med den særeigne røysta, den leikne bruken av språket og dei enkle melodiane er provokatøren blitt omfamna av eit breitt publikum.

Les meir om Ole Paus

Per Petterson

Per Petterson

Per Petterson, forfattar som skriv realistiske romanar i eit talemålsnært og poetisk språk. Stilen er nøktern og presis, og med allmennmenneskeleg tematikk har han nådd norske så vel som internasjonale lesarar.

Les meir om Per Petterson