Hopp til innhold
X
Innhald

Rasmus Anderson Vetvik

(1875-1936) frå Vetvik, busett i Måløy. Fiskeeksportør og fiskebåtreiar.

Saman med broren Johan Vetvik tente han på slutten av 1800-talet gode pengar på hummarfiske og kjøpte i 1899 ein gard med tilhøyrande sjøhus på Midtgård i Måløy. Her bygde han og broren i 1905 ei stor sjøbu og slo seg stort opp som fiskeeksportørar og fiskebåtreiarar kring 1. verdskrig. På det meste Vetvik-brørne sju fiskebåtar.

Rasmus vart pionér på snurrevadfiske etter flyndre då han starta dette fisket langs Vestlands-kysten i Nord-Noreg i 1907. Levande flyndre vart send med brønnbåtar til Bergen og Oslo.

Brørne mista det meste av fiskeflåten og sjøbuda i Måløy ved ein konkurs tidleg på 1920-talet. Kring 1930 var Rasmus ein av dei første som starta fiske etter pigghå med fiskebåten «Fossan». Han gjorde forsøk på å låssetje levande pigghå i mærdar i Skavøypollen, slik at han kunne tilby fersk fisk når marknaden betalte den beste prisen, men forsøket fall ikkje heldig ut.

«Vetvik-buda» i Måløy vart i 1925 kjøpt av Rasmus Domstein frå Dombestein ved Davik, og her vart grunnlaget for det kjende Domstein-konsernet lagt.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). 

Publisert digitalt etter avtale med NRK 2014.

Artiklane i fylkeleksikonet blir dessverre sjeldan oppdaterte, grunna manglande ekstern finansiering etter at Allkunne tok over artiklane frå NRK. Meld gjerne frå om feil eller manglar til post(a)allkunne.no.


Sist oppdatert: 26.03.2008