Faktaboks

Andrea Scholze
Født
8. januar 1988, Oslo
Andrea Scholze.

Andrea Scholze er en norsk keramiker. Hun arbeider i hovedsak med ekspressive, håndmodellerte figurer. Temaer som eksistensialisme og evolusjon er gjennomgående i hennes produksjon. Styrken i arbeidene ligger i øyeblikkets nærvær, nerven i det skisseartede preget og leiren som fortsatt beholder plastisiteten uten å bli alt for mye tuklet med.

Bakgrunn

Scholze er utdannet keramiker med mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) i 2016. Hun har også bachelor i kunstfag fra KHiO (2011–2014) og forberedende kunststudier fra Strykejernet (2009–2011).

Keramisk kunst

Jungelmannen
Andrea Scholze. Man of the Jungle. Høytbrent, glasert steingods, jord og planter. Utført til Høstutstillingen 2014.
Jungelmannen
© /Patrick Bjørsrud/Bono.
Lisens: Vernet verk

Scholzes arbeider er ekspressive, med tydelige spor etter grov modellering, fra hender og verktøy. Mye er laget ut fra følelseslivet. I flere år har hun jobbet med dyr og spesielt gorillalignende skapninger. Deres uttrykk var opprinnelig realistiske, men har over tid blitt mer abstrakte. De kan ses på som et uttrykk for frustrasjon og egne refleksjoner omkring menneskehetens utvikling. Som betrakter oppleves figurene som de er utsatt for både ytre og indre press. Ofte med zombie-lignende blikk.

Til utstillingen A Brief Moment in Time i 2018 tok Scholze utgangspunkt i tidligere prosjekter der hun bygget store skulpturer med et indre skjelett av støttevegger. Flere år senere rekonstruerte hun formene av støtteveggene og lot dem utvikle seg til egne verk. Uttrykket i motsetningsforholdet struktur, styrke og avmakt var brutalistisk og sårbart.

Scholze arbeider også med andre materialer enn leire. Til utstillingen Å bare være til på Trøndelag Senter for Samtidskunst i 2021 laget hun figurer i fugeskum i naturlig størrelse. Der ble det også vist malerier og en videoinstallasjon.

Utmerkelser og innkjøp

Relieffer
Andrea Scholze. Concrete 10, Concrete 11 og Concrete 12. Uglasert, høytbrent steingods. Utført i 2018. Concrete 12 er innkjøpt av KODE.
Relieffer
© /Patrick Bjørsrud/Bono.
Lisens: Vernet verk

Scholze har mottatt det treårige Statens kunstnerstipend (2017–2019) og deltatt på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling tre ganger (2013, 2015 og 2018). Hun er innkjøpt av blant annet Permanenten og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Utstillinger

Separatutstillinger

  • «De underjordiske», QB Gallery, Oslo, 2022
  • «Å bare være til», Trøndelag Senter for Samtidskunst, Trondheim, 2021
  • «Lonely Hearts Club», NITJA Kunstsenter, Lillestrøm, 2019
  • «A Brief Moment in Time», Østfold Kunstsenter, Fredrikstad, 2018

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • «Two Hands» Allouche Benias, Athen, 2021
  • «4+4», Kunsthall Grenland, Porsgrunn, 2020
  • «Årsutstillingen», KODE, Bergen, 2019
  • «Converging Bodies : Contemporary Norwegian Ceramics», Patrick Parrish Gallery, New York, 2018
  • «Big and Bold», Tresor, Basel, Sveits, 2017
  • Collective Design Fair, Skylight Clarkson Sq, New York, USA, 2016

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2021). Andrea Scholze – Du skal ikke tro at noen bryr seg, Plnty

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg