Faktaboks

Einar Steen-Nøkleberg
Født
25. april 1944, Østre Toten
Virke
Pianist og musikkpedagog
Familie

Foreldre: Gårdbruker Jacob Steen-Nøkleberg (1906–90) og Signe Sveen (1914–2004).

Gift 27.12.1969 med klaverpedagog Roshan Rastomjee (21.6.1945–30.1.2008), datter av kjøpmann Kaikhusroo Rastomjee (1903–87) og Mehroo Frenchman (1917–65).

Einar Steen Nøkleberg
.

Einar Steen-Nøkleberg er en av Norges fremste pianister med en omfattende internasjonal karriere. Han har vært professor ved Norges musikkhøgskole og Staatliche Hochschule für Musik und Theater i Hannover i Tyskland. Han er en svært ettertraktet lærer. Han har vært solist med de fremste norske og utenlandske orkestre og dirigenter og er en aktiv akkompagnatør og kammermusiker. Han har spilt inn over 50 plateinnspillinger. Steen-Nøkleberg er professor emeritus ved Norges musikkhøgskole fra 2014, men fortsetter å undervise og gir mesterklasser både i Norge og utlandet, blant annet i Kina.

Utdannelse

Fra barnsben av lærte Einar å spille på gehør. Denne ferdigheten behersket hans mor, Signe, og det var ved å lytte til henne at han også tilegnet seg denne ferdigheten. Da han var sju år gammel, flyttet familien fra Østre Toten til Våler i Østfold. Ti år gammel begynte han å ta timer hos Nicolai Dirdal ved Musikkonservatoriet i Oslo. I 1965 avsluttet han tre studier ved Musikkonservatoriet i Oslo: Høyere klaverpedagogisk eksamen (NMML), Organist- og Kantoreksamen og Diplomeksamen i klaver. I orgelspill hadde han domorganist Arild Sandvold som lærer. I 1967 tok han musikk mellomfag ved Norges Lærerhøgskole i Trondheim. Ved musikkhøgskolen i Hannover avla han i 1969 eksamen i gamle tasteinstrumenter, teoripedagogisk eksamen og tok komposisjonsutdannelse. I 1970 avla han samme sted solisteksamen i klaver med Hans Leygraf som lærer. Samme år holdt han tre debutkonserter i Oslo: på klaver i Universitetets aula, på klavikord i Kunstindustrimuseet og på cembalo i Gamle Aker kirke.

Utøvende virksomhet

Ved siden av en sammenhengende pedagogisk virksomhet har Steen-Nøkleberg en omfattende konsertvirksomhet å vise til. Han har turnert over hele Europa, i daværende Sovjetunionen, USA, Mexico, Venezuela, Brasil og i Asia, der han flere ganger har opptrådt i Japan, Kina og India.

Steen-Nøkleberg har et bredt repertoar som spenner fra tidlig barokkmusikk til samtidsmusikk. Han har vært solist med alle profesjonelle orkestre i Norge og en rekke kjente utenlandske orkestre, som blant annet Det kongelige Kapel i København, London Symphony Orchestra, Peterburg Symphonic Orchestra, Moscow Symphony Orchestra, NHK Symphony Orchestra i Tokyo, Yumiuri Nippon Symphony Orchestra og China Philharmonic Orchestra i Beijing.

Som akkompagnatør og kammermusiker har Steen-Nøkleberg bidratt ved fremføringer av alle de store romantiske sangsyklusene og ved konserter og innspillinger av et bredt repertoar av sonater for fiolin og piano, og cello og piano.

Editering og forfatterskap

Steen-Nøkleberg har vært ansvarlig for flere utgaver av Edvard Griegs verker på Gustav Henle Musikverlag i München. Det gjelder Sonata opus 7, Ballade opus 24, Fra Holbergs tid opus 40, alle Lyriske stykker, Slåtter opus 72, Peer Gynt-suiten for firhendig klaver og to klaverer, Cellosonate opus 36, Fiolinsonate nr. 3 opus 45 og Klaverkonsert opus 16.

I 1992 utga han boken Med Grieg på podiet, et viktig bidrag til forståelse og interpretasjon av Griegs klavermusikk. Boken tar for seg Lyriske stykker opus 66, Slåtter opus 72 og klaverkonserten. Boken ble utgitt på engelsk i 1997, på russisk i 1999, på tysk i 2001 og på japansk i 2004.

Pedagogisk virksomhet

Steen-Nøkleberg ble ansatt som klaverlærer ved Musikkonservatoriet i Oslo i 1969. Fra 1970 var han timelærer i klaver og satslære ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Fra 1973 til 1975 var han høgskolelektor i klaver og dosent i akkompagnement ved Norges musikkhøgskole. Han var den første som underviste i teorifag ved nyopprettede Teori- og teoripedagogisk hovedfagseksamen i 1972. I 1975 ble han utnevnt til professor ved musikkhøgskolen i Hannover og var da Tysklands yngste professor. Denne stillingen hadde han til 1982, da han ble utnevnt til professor i klaver ved Norges musikkhøgskole. Fra 1994 var han tilbake som professor i Hannover, en stilling han hadde til 2012. Han gikk av med pensjon fra Norges musikkhøgskole i 2014.

Juryarbeid

Steen-Nøkleberg har gjort en betydelig innsats som leder og deltager i flere nasjonale og internasjonale juryer. I Norge er han blant annet både grunnlegger og leder av flere Grieg-konkurranser, både for utøvere og komponister.

Utvalg av utenlandske konkurranser han har vært jurymedlem av:

  • Ferruccio Busoni International Piano Competition i Bolzano i Italia
  • «Rina Sala Gallo» International Piano Competition i Monza i Italia
  • The Piano's International Competition in Trani's City i Italia
  • Gina Bachauer International Piano Competition i Salt Lake City i USA
  • Cleveland Piano Competition i USA
  • World Piano Competition i London
  • Scriabin Piano Competition i Moskva
  • All China International Competition
  • Hamamatsu International Piano Competition i Japan

Diskografi

Steen-Nøkleberg har gjort mer enn 50 plateinnspillinger. Hans komplette innspilling av Griegs klaververker regnes som en referanseinnspilling. Innspillingen av Griegs a-moll-konsert, med London Symphony Orchestra og Per Dreier, ble kåret av BBC Saturday Review til den beste av de mange innspillingene som finnes av dette verket.

Utvalg

  • Norsk barokk og galanterier, 1977
  • Johannes Brahms: Sonate for fiolin og klaver op. 78 i G-dur og op. 108 i d-moll (sammen med Ole Bøhn), 1978
  • Ludwig van Beethoven: Sonaten und Variationen für Cello und Klavier (sammen med Rudolf Metzmacher), 1984
  • Edvard Grieg: Sonaten für Violine und Klavier (sammen med Ole Bøhn), 1985
  • Johann Sebastian Bach: Die Zwei- und Dreistimmigen Inventionen, 1986
  • Edvard Grieg: Slåtter op. 72 (sammen med Knut Buen), 1988
  • Edvard Grieg: Konsert for klaver og orkester, a-moll, op. 16 (med London Symphony Orchestra, dirigent Per Dreier), 1988
  • Ludwig van Beethoven: Sonate nr. 8, op. 13 (Pathétique), sonate nr. 14, op. 27, nr. 2 («Måneskinn»), sonate nr. 23, op. 57 (Appassionata), 1990
  • Edvard Grieg: The complete works for piano, 1995
  • Edvard Grieg: Tre fiolinsonater (sammen med Geir Inge Lotsberg), 1996
  • Antonio Bibalo: Konsert for cembalo, fiolin og strykeorkester, 2001
  • Halfdan Kjerulf: The complete works for piano, 2001
  • Harald Sæverud: The complete piano edition, 2002–2003
  • Arne Nordheim / Ludwig van Beethoven: Listen, Listen – Inside Outside, Sonata No. 32 in C–minor, Opus 111, 2007
  • Thomas Tellefsen: The Complete Works for Piano Solo, 2011

Verv

  • President i European Piano Teachers Association (EPTA), norsk avdeling 1987–2015
  • Leder i Grieg Competition for Composers fra 1994
  • Leder i den internasjonale konkurransen Concours Grieg, Oslo 2000– 2012
  • Leder av The International Edvard Grieg Competition i Bergen fra 2013
  • Leder av Griegselskapet fra 1993

Priser

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg