Faktaboks

Esa-Pekka Salonen
Uttale
sˈalonen
Født
30. juni 1958, Helsingfors, Finland
Esa-Pekka Salonen, 1997
Esa-Pekka Salonen, 1997
Av /Helsingfors stadsmuseum 𝒲.
Lisens: CC BY 4.0

Esa-Pekka Salonen, finsk dirigent og komponist, en sentral komponist og en av sin generasjons ledende dirigenter med særlig interesse for musikk fra det 20. århundre og samtiden. Siden 2020 er han sjefdirigent for San Francisco Symfoniorkester.

Bakgrunn og utdannelse

Salonen kommer fra Helsingfors. Han studerte ved Sibelius-Akademin med valthorn som instrument og fikk sitt diplom i 1977.

Han var først og fremst interessert i å komponere, og ble elev av Einojuhani Rautavaara foruten Franco Donatoni ved Accademia Chigiana i Siena og Niccolo Castiglioni i Milano.

Dirigent

Salonen studerte direksjon med tanke på å lede oppførelser av egne verker. Han debuterte som dirigent i 1979, bare 21 år gammel, med Finlands Radios Symfoniorkester. Han dirigerte ved Biennalen for unge nordiske solister i Stockholm i 1982 og fikk mye oppmerksomhet som et ungt talent.

For å fremme samtidsmusikk etablerte han Avanti Kammerorkester i Helsingfors i 1983, sammen med dirigenten Jukka-Pekka Saraste og fløytisten Olli Pohjola.

Oslo og Bergen

Salonen var en viktig gjestedirigent ved Oslo-Filharmonien i 1980-årene. Han dirigerte orkesteret første gang i februar 1983 og uroppførte da Trygve Madsens klaverkonsert med Jens Harald Bratlie som solist.

Han var fast gjestedirigent frem til 1989, ofte med verker fra det 20. århundre av komponister som Alban Berg, Igor Stravinskij, Karol Szymanovski, Fartein Valen og Arne Nordheim. Han urfremførte musikk av blant andre Lasse Thoresen og Rolf Wallin, og samarbeidet med berømte solister som Ándras Schiff, Vladimir Ashkenazy og Barbara Hendricks.

Salonen gjestet også Bergen Filharmoniske Orkester, første gang i mars 1984. I februar og mars 1985 ledet han forestillinger av operaen Wozzeck av Alban BergDen Norske Opera.

Gjennombrudd

I 1984 ble Salonen sjefdirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester i Stockholm, den yngste sjefdirigenten i orkesterets historie, og dette ble innledningen på et godt samarbeid. Han beholdt stillingen til 1995.

Salonen ble lagt merke til da han på kort varsel overtok en konsert med Gustav Mahlers 3. symfoni med Philharmonia Orchestra i London i 1983. Han var første gjestedirigent her i 1985–1994 og var sjefdirigent 2008–2021.

Sammen med Valerij Gergiev grunnla han i 2003 Östersjöfestivalen i Karlshamn, som har et bredt repertoar fra flere sjangre og fokus på miljøspørsmål.

USA

I 1984 gjestet Salonen ved Los Angeles-filharmonien. Kontakten med musikerne her var god fra første stund, og arbeidet med dette orkesteret kom til å bli et svært viktig kapittel i hans karriere. I 1989 ble han tilbudt en stilling som første gjestedirigent og ansvarlig for en turné i Japan.

Sjefdirigenten André Previn mente at han ikke var tatt med på råd, og konflikten førte til at Previn gikk av.

Salonen ble engasjert som sjefdirigent fra 1992. Det ble en fremgangsrik periode for orkesteret, blant annet med innspillinger av samtidsmusikk. Han hadde posten til 2009. Da han gikk av, ble han utnevnt til æresdirigent.

Salonen var fast komponist ved New York-filharmonien i 2013–2018.

I 2020 overtok han stillingen som musikksjef ved San Francisco Symfoniorkester etter Michael Tilson Thomas.

Samtidsmusikk

Salonen har urfremført et stort antall verker med forskjellige orkestre. Blant de mange komponistene kan nevnes hans landsmenn Kaija Saariaho og Magnus Lindberg.

Salonen begynte å komponere som tenåring, men har beskrevet sine tidlige forsøk som stiløvelser. Han hadde ferdig sitt første lengre verk i 1980, en konsert for saksofon og orkester med tittelen ...auf den ersten Blick und ohne zu wissen...

De mange oppgavene som dirigent førte til at han lenge komponerte lite, men etter 2000 har han vært produktiv, i en eklektisk og variert stil. Blant orkesterverkene kan nevnes LA Variations (1996), Insomnia (2002) og Stockholm Diary (2004).

Han har fortsatt å skrive verker for solist og orkester, blant annet en klaverkonsert (2007), en fiolinkonsert (2009) og en cellokonsert (2017); sistnevnte ble skrevet for og uroppført av Yo-Yo Ma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg