Hopp til innhold
Morten Andreas Strøksnes. Foto © Hannah Helseth / Gyldendal (med løyve for Allkunne).
Morten Andreas Strøksnes. Foto © Hannah Helseth / Gyldendal (med løyve for Allkunne).
X
Innhald

Morten Andreas Strøksnes

Morten A. Strøksnes, prisvinnande forfattar og journalist som skriv slagkraftige avisartiklar og litterære reportasjar i boklengd.

Morten A. Strøksnes er fødd 30. november 1965 i Kirkenes. Han er utdanna idéhistorikar, med hovudfag frå Universitetet i Oslo (1996). Strøksnes fekk stipend for å reise til Cambridge, og han skreiv hovudfagsoppgåva om tidleg opplysningstid og modernitet i England.

Strøksnes byrja å skrive i Morgenbladet allereie i studietida. Etter studia blei han fast journalist i avisa, og han arbeidde der fram til 2004. Seinare har han vore skribent i fleire aviser og har hatt faste spalter i mellom anna Dag og Tid, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Avisa Nordland. Strøksnes er ein kritisk og tydeleg skribent, som ikkje er redd for å utfordre maktposisjonar i det politiske og kulturelle Noreg. I tillegg har han skrive ei rekkje bøker, dei fleste reiseskildringar.

Strøksnes gav i 1999 ut boka Politisk manifest 2000 saman med Sten Inge Jørgensen og Erling Fossen. Året etter debuterte han med ei reiseskildring frå Midtausten, Hellig grunn (2001). Sidan har han skrive reiseskildringar frå Nord-Noreg så vel som frå kontinenta Europa, Afrika og Amerika. Et mord i Kongo (2010) er ei spenningsfylt sakprosaforteljing om Joshua French og Tjostov Moland, som blei fengsla i Kongo i 2009 og seinare dømde for drap. I 2015 gav Strøksnes ut Havboka eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. Boka låner skjønnlitterære grep og verkemiddel for å fortelje historia om to menn som prøver å fange ei håkjerring utanfor øya Skrova i Vestfjorden. Like mykje er dette ei bok om sjølve havet, og om alt det vedunderlege og ukjende som gøymer seg der. Strøksnes blandar fakta og vitskap med poesi og mytologi – og skaper ei fascinerande faktaforteljing.

I 2011 fekk Strøksnes Språkprisen for framifrå bruk av bokmål i sakprosa av Språkrådet. For Havboka fekk han både Kritikarprisen og Brageprisen (begge i 2015), og boka har fått ei brei og positiv mottaking som er sjeldsynt for sakprosa. I 2016 delte han Petter Dass-medaljen med Ottar Brox, utdelt av Nordlændingenes Forening i Oslo.

Video: Strøksnes takkar for Språkprisen 2011

Kjelder

Astrid Karstensen, «Gringonzo», portrett av Strøksnes i Universitas, 3.10.2012: http://universitas.no/magasin/57591/gringonzo [lesedato 18.5.2016]

Lars Mæhlum: «Morten Andreas Strøksnes», Store norske leksikon, snl.no: https://snl.no/Morten_Andreas_Str%C3%B8ksnes [lesedato 18.5.2016]

Peikarar

Intervju med Strøksnes i Natt & Dag

Morten Strøksnes intervjuar seg sjølv i Dag og Tid

Først publisert: 09.02.2017
Sist oppdatert: 09.02.2017