Faktaboks

Niki de Saint Phalle

egentlig Catherine Marie-Agnès Fal de Saint Phalle

Uttale
sɛfˈal
Født
29. oktober 1930, Paris, Frankrike
Død
21. mai 2002, La Jolla, California, USA
«Les Trois Graces» fra 1999 av Niki de Saint-Phalle

«Les Trois Graces» (1999) av Niki de Saint-Phalle viser tre dansende «Nana»-damer, fargelagt med mosaikk, og er en del av the New York Avenue Sculpture Project, i Washington DC, USA.

Niki de Saint Phalle var en fransk-amerikansk billedkunstner og skulptør som er særlig kjent for sine fargesprakende, burleske og ofte overdimensjonerte kvinnefigurer, såkalte «Nanaer». Hun startet med produksjonen av disse i 1960-årene for å utforske kvinnens rolle i samfunnet.

Hun hadde et stort politisk engasjement, for blant annet kvinners rettigheter. I sitt kunstnerskap gikk hun gjerne imot de aksepterte normene, både samfunnets og kunstverdenens. Hun arbeidet innen flere teknikker, og er foruten skulpturene kjent for sine skytemalerier, collager og assemblager. I Toscana står hennes skulpturpark Il Giardino dei Tarocchi med 12 monumentale betongfigurer inspirert av tarot-figurer.

Eksperimentell og performativ kunst

Som billedkunstner var hun autodidakt. Hun ble en del av den nyrealistiske kunstretningen som oppsto i Europa på 1960-tallet. Skulptøren Jean Tinguely, som hun også ble gift med, var en av de kunstnerne hun samarbeidet med og fikk impulser fra. Hun ble blant annet også inspirert av den spanske arkitekten Antoni Gaudís lekne og skulpturelle design.

Niki de Saint Phalle opererte innen flere uttrykk og teknikker og var opptatt av at kunsten ikke bare skulle være noe statisk, men at den også inneholdt en handling; hun lagde ofte kunst som ble produsert på performative måter. På begynnelsen av 1960-tallet drev hun blant annet med «skyte-maleri», der hun skjøt maling på lerreter og materialbilder ved hjelp av pistol, rifle eller kanon. Dermed ble kunstverkene fullført ved hjelp av spontane effekter. Hun laget også collager og assemblage-arbeider, og var opptatt av dadaistenes tilfeldighetsprinsipp i sine arbeider.

Hon – En katedral

Hun inviterte også publikum inn i verkene sine. I 1966 utførte hun, i samarbeid med Jean Tinguely, Per Olof Ultvedt og museumsdirektøren på Moderna Museet Pontus Hultén, den gigantiske skulpturen «Hon – En katedral» («She – A Cathedral»). Skulpturen var 23 meter lang og 5 meter høy og ble vist på Moderna Museet i Stockholm fra juni til september 1966. Verket forestilte en gravid kvinnefigur malt i sterke farger, en «Nana», som lå skrevende på gulvet. Mellom beina var det en åpning der publikum kunne gå inn. På innsiden av kvinnekroppen fantes blant annet en utstilling med kopier av kjente kunstverk, et gullfiskakvarium, en kino med Greta Garbo-stumfilm, en bar samt en sklie for barn. «Hon – En katedral» ble en publikumssuksess og fikk enorm internasjonal publisitet. Da utstillingsperioden på Moderna Museet tok slutt, ble hele skulpturen ødelagt og kastet: Dette var også en del av utstillingen. Det eneste fysiske som er bevart, er hodet.

Tarot-hage i Toscana

Tarot-hagen

Niki de Saint Phalles skulpturhage i Toskana i Italia, basert på tarotkort.

Tarot-hagen
Av /Paolo Borella.

Niki de Saint Phalle utformet en skulpturpark, kalt Tarot-hagen (Il Giardino dei Tarocchi) i Toscana, Italia. Parken inneholder 22 monumentale og organiske skulpturer, inspirert av figurene i tarotkort. Skulpturene er fantasirike og naivistiske, og er utført i betong, malt og dekorert med mosaikk. Parken ble åpnet for publikum i 1988, men hun hadde da arbeidet i minst to tiår med å fullføre dette prosjektet.

Niki de Sant Phalles verker finnes i de største museene i USA og Europa, som blant annet Moderna Museet i Stockholm, Sprengel Museum i Hannover og MAMAC i Nice. I 2022 viste Henie Onstad Kunstsenter, for første gang i Norge, en stor retrospektiv utstilling med hennes verk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg