Faktaboks

Richard Suttie
Født
7. februar 1972
Maiko Nishino
Richard Suttie sammen med Maiko Nishino i Nasjonalballettens produksjon av Giselle.
Maiko Nishino
Av /Den Norske Opera og Ballett.

Richard Suttie er en profilert norsk-britisk danser som etter endt dansekarriere har fortsatt å prege norsk ballett som assisterende ballettsjef for Nasjonalballetten, hvor han også leder ungdomskompaniet Nasjonalballetten UNG. I tillegg er han lærer ved Ballettskolen ved Den Norske Opera og Ballett og Kunsthøgskolen i Oslo.

Richard Suttie fikk sin grunnutdannelse i ballett ved Den Norske Operas ballettskole og ble uteksaminert fra The Royal Ballet Schools Upper School i London i 1990.

Karriere

Suttie ble ansatt ved Nasjonalballetten i 1990 og forfremmet til solist i 1992. Etter en imponerende og lang solistkarriere i Nasjonalballetten hadde han sin avskjedsforestilling i 2012. Suttie har tolket alle de ledende rollene i kompaniets klassiske repertoar, blant annet Franz i Coppélia, tittelrollen i Apollo og i Romeo og Julie, Basilo i Don Quixote, hovedrollen som alvekongen Oberon ved urpremieren på En midtsommernattsdrøm våren 1995, tittelrollen i Crankos Onegin, Albrecht i Giselle, prinsen i Askepott, prinsen i Nøtteknekkeren og prins Siegfried i Svanesjøen. Innen det mer moderne repertoaret har Richard utmerket seg, særlig i koreografier av Glen Tetley, Juri Kylian, Lightfoot/Leon og William Forsythe.

Priser

Richard Suttie er tildelt Esso-prisen i 1991, Kritikerprisen for Grand-Maitres Exilium i 1999, Åse Byes ærespris i 2005 og sponsorprisen som Årets danser i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg