Faktaboks

Giuliano da Sangallo

Giuliano Giam-ber­­ti

Uttale
sangˈallo
Født
1443
Død
1516
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Borgen i Caprarola i Mellom-Italia, bygd av Antonio da Sangallo den yngre. Anlegget ble i 1560-årene ominnredet av Giacomo da Vignola og kjennes senere under navnet Villa Farnese. Se også Palazzo Farnese.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Giuliano da Sangallo var en italiensk arkitekt, militæringerniør og byggmester. Han var bror av Antonio da Sangallo den eldre.

Sangallo er kjent for kirken Santa Maria delle Carceri i Prato (1484–1491), som var den første kirken med grunnplan som et gresk kors. Han er også kjent for villa Medici i Poggio a Caiano (1480–1585), den var opprinnelig med rett utetrapp, senere buet. Begge byggene ble bygd i renessansestil. Han bygget i tillegg Palazzo Gondi i Firenze i 1490–1501. Sangallo assisterte Rafael i arkitektarbeidet med Peterskirken fra 1514.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Giuliano da Sangallo: Il libro di Giuliano da Sangallo: codice vaticano barberiano latino 4424, med introduksjon og noter av Christiano Huelsen, Città del Vaticano 1984.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg