Faktaboks

Sigurd Syr
Død
1020
Levetid - kommentar
omtrentlig dødsår
Virke
Småkonge
Familie

Foreldre: Småkongen Halvdan Sigurdsson; morens navn er ikke kjent.

Gift med Åsta Gudbrandsdatter (ca. 970–ca. 1020).

Ifølge sagaene sønnesønns sønn av kong Harald 1 Hårfagre (ca. 860–ca. 932); far til kong Harald 3 Sigurdsson Hardråde (1015–66); stefar til kong Olav 2 Haraldsson den hellige (995–1030).

Sigurd Syr
Sigurd Syr og Åsta taler med Olav Haraldsson. Tegning av Christian Krogh.
Av .

Sigurd Syr var en norsk småkongeRingerike som kan ha holdt til på gården Bønsnes ved Tyrifjorden. At Sigurd Syr er blitt en skikkelse i norsk historie skyldes at han var stefar til Olav Haraldsson (den hellige), og far til Harald Hardråde. Sigurd var gift med Åsta, som fra sitt ekteskap med Harald Grenske hadde sønnen Olav. Sigurd og Åsta fikk flere barn, deriblant Harald.

Snorre fremstiller Sigurd blant annet som Olav Haraldssons samtalepartner og politiske rådgiver, noe som ganske sikkert er uhistorisk. Sigurd Syr har ikke vært knyttet til noen begivenheter, og vi vet ikke hvorfor han fikk tilnavnet sýr, som betyr «sugge» eller grisepurke. Historikeren P. A. Munch tenkte seg at det var fordi han – slik Snorre forteller – var så opptatt av bondeyrket, og han skulle derfor ha rotet i jorden som en gris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg