Hopp til innhold
X
Innhald

Søren Michaelson Mørch

Søren Michaelson Mørch d. 1755, jordeigar, handelsmann og fungerande fut. Kjøpte i 1737 storgarden Gjerde på Nordfjordeid, og i 1751 garden Jo-tunet på Myklebust med tilhøyrande handel og gjestgiveri. Han måtte gå frå Gjerde-eigedomen i 1853 etter ei tapt odelssak, og busette seg på Myklebust - den eldste storgarden.

Mørch eigde mange gardar i Eid, Stårheim og Hornindal og var fleire gonger fullmektig for futen, som på den tida budde på Fure i Fjaler kommune - sjå: Futesetet på Fure.

Då den styrtrike futen Hans Nielsen Rue gjorde underslag og vart avsett i 1731, fungerte Mørch ei tid som fut for Sunnfjord og Nordfjord. Han fungerte også ei tid som fut i Sogn.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 28.03.2008