Hopp til innhold
X
Innhald

Reinveiding og koparfunn

Året 1700 kom to Årdalsbønder på reinsjakt over ei koparåre i det 1500 meter høge Grøndalsfjellet nord for Øvre Årdal. Dette skulle bli starten på ei bergverksdrift som eksisterte i 62 år.

På 1600- og 1700-talet var det stor interesse mellom pengefolk for bergverksdrift, og både nordmenn og utlendingar leita i den norske fjellheimen etter drivverdig malm - særleg kopar, sølv og gull.

Dei første som kravde retten til Årdals-koparen, var statthaldar Friderik von Gabel og politimeister Heinrich Blat, som tidlegare hadde drive som apotekar i Bergen. Dei kravde retten kvar for seg, og etter mange rettssaker sigra Blat.

Les meir om:

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 24.11.2008