Hopp til innhold
X
Innhald

Annanias Batalden

Annanias Batalden var langt frå rådlaus.

Annanias Batalden var langt frå rådlaus.

Annanias Batalden (1893-1973) frå Batalden. Ein av dei fremste føregangsmennene på Vestlandet for å betre handikappa sine kår.

Han var sjølv fødd med cerebral parese, og fekk hjelp av soknepresten til å kome inn på spesialskulen Sofies Minde i Bergen. Der lærde han seg m.a. å bruke føtene til veving, snikring og måling til erstatning for forkrøpla hender.

I 1933 skipa Annanias Batalden Sunnfjord Vanførelag, og reiste sjølv rundt for å rekruttere medlemer, og fekk skipa nærmare 50 lokallag og støttelag for vanføresaka. Han var leiar i Sunnfjord Vanførelag i 29 år, og som reisesekretær i Vestlandske Vanførelag vart han ein kjend mann kringom i alle bygder, der han tok seg fram i den pedaldrivne vogna si.

I 1959 fekk han reist vanføreheimen Vestbris i Havreneset. Her gav han eit stort areal av garden sin til føremålet. Institusjonen var i bruk fram til 1984.

Tildelt Kongens fortenestemedalje i gull.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 14.10.2011